Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 6


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Förutom illamående, att man kissar oftare, får huvudvärk och humörsvängningar, drabbas somliga av matsmältningsproblem. Halsbränna, förstoppning och uppblåsthet är vanligt. För även om magen inte syns, så känns det att det händer något i den. Orsaken till besvären är de många hormonförändringarna i kroppen.

En del tycker att det hjälper att dricka mycket vatten. Några extra glas vatten om dagen kan också hjälpa mot huvudvärk. Tänk på att kroppen också innehåller mer vatten än förut.

Annons
Annons

Embryot

Embryot är nu 7–9 mm långt. Under graviditetens tidiga fas går embryot igenom hela tre uppsättningar njurar. Den här veckan bildas den andra uppsättningen. Embryot växer cirka en millimeter om dagen, och handflatorna börjar nu bli synliga. Huvudet och hjärnan växer snabbt och levern har börjat ta över produktionen av blodkroppar. Embryots puls är dubbelt så snabb som din och ligger vanligtvis på mellan 110 och 160 slag i minuten.

Graviditet och kost

Den mat vi äter ska täcka det energibehov (de kalorier) kroppen förbrukar dagligen, plus det som krävs för att upprätthålla kroppsfunktionerna. Under graviditeten ökar energibehovet. Kvinnans kropp växer. Mjölkkörtlarna utvecklas och brösten blir större, moderkakan och livmodern växer, och blodmängden i kroppen ökar. Dessutom kräver barnets tillväxt och utveckling sin del av näringen som mamman får i sig. Den gravida bör med andra ord äta för två, men inte för två vuxna. Det extra energibehov som krävs under graviditeten motsvarar ungefär näringsinnehållet i följande måltid: en skiva bröd med pålägg, ett glas lättmjölk och ett äpple. Läs mer.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons