Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditet


Publicerad den: 2012-11-18

Annons

Befruktning

Befruktning av ett ägg kan ske en kort tid efter att ett mognat ägg har frigjorts från en av äggstockarna, vilket inträffar ungefär efter halva menstruationsperioden. Ägget följer äggledaren ned till livmodern. Om du har samlag under den här perioden kommer spermier röra sig från slidan genom livmodern och ut i äggledarna. Om en spermie tränger igenom cellväggen till ett av äggen sker befruktning.

Annons
Annons

Implantation

Det befruktade ägget når livmodern 2–7 dagar senare och fäster sig i livmoderns slemhinna. Detta inträffar kring den tid då du skulle ha haft nästa menstruation. Vid den tidpunkt du misstänker att du är gravid är ägget redan ett embryo (början till ett foster) och utvecklar sig i livmodern.

Graviditetens längd

En fullgången graviditet varar i 38 veckor, från tidpunkten för befruktningen fram till födseln. Även om befruktningen vanligtvis sker halvvägs in i menstruationscykeln beräknas förlossningsdatumet från den första dagen i den senaste menstruationen. Detta görs på grund av att det är omöjligt att veta vilken dag ägget befruktades. Därför börjar man faktiskt räkna graviditetsveckor 2 veckor innan du blev gravid och på så vis talar man om 40 graviditetsveckor.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons