Fråga Doktorn

Fråga   Diabetes

Fråga: Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

Har kostbehandlad diabetes typ 2. Har läst att blodsockervärdet måste gå ner till samma värde som före måltid inom två timmar efter måltiden. Hur farligt är det om det tar längre än två timmar? Lyckas inte ofta med att värdet går ner då snabbt. Hur högt är det acceptabla värdet efter en måltid? Mitt fastevärde på morgonen är alltid OK.

Svar:

Hej,

Om din diabetes behandlas med livsstilen gissar jag att målet är att du skall ha normala blodsockervärden. Det betyder att dina fastevärden skall ligga mellan 4,0-6,0 före måltider och fastande på morgonen. Och under 8,0 två timmar efter måltid. Hur mycket du stiger i värdet beror på vad du ätit. Det  beror också på hur mycket du har motionerat.

Anledningen till att man mäter just två timmar efter måltiden är att det är då man kan se hur mycket av sockret som har gått från blodet och in i cellerna. För att man ska kunna jämföra värdena är det viktigt att man mäter med samma tidsintervall och inte 1 timme efter eller 3 timmar efter måltid.

Vänliga Hälsningar,

Rebecca Guldberg


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.