Tandtråd som skydd mot cancer

Tandköttsinfektioner och -sjukdomar kopplas till ökad cancerrisk, speciellt bland äldre kvinnor. Det visar en nyligen publicerad amerikansk studie.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en studie på över 65 000 kvinnor i åldrarna 54 till 86 år kunde forskarna se en koppling mellan tandhälsa och cancerrisk. Det visade sig nämligen att tidigare tandköttssjukdom ökade risken för alla former av cancer med 14 procent. Starkast var kopplingen till strupcancer där risken var tre gånger högre bland kvinnor som haft någon form av tandköttssjukdom.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vara noga med tandtråd

Det är ännu oklart varför problem med tandköttet kan öka risken för cancer. Men forskarna menar att det handlar om de sjukdomsalstrande ämnen som bakterier från tandsten och inflammation i tandköttet som når strupen.

– Strupen ligger nära munhålan, så parodontala smittämnen kan lättare nå och infektera strupens slemhinna och främja cancerutveckling där, säger Jean Wactawski-Wende, en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

Nu krävs ytterligare en studie som kan bekräfta resultaten för att sedan ta fram förebyggande åtgärder mot tandköttssjukdomar och i förlängning cancer.

    Källor

  • cancer.se - http://cancer.se/nyhetsinlagg/glom-inte-anvanda-tandtrad-det-kan-skydda-mot-cancer/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-08-8 17:19 (4 år sen)

    Har haft 3 cancer, är kvinna 60 år. Brca bärare, o haft äggtocks cancer, o 2 tnbc. Senste i år. Går på medicinska tandvård på Danderyds sjukhus. Sen flera års tillbaka, träffar tandhyg. flera ggr per år, o tandläkaren vb. Min mun är väldigt torr, har massa mediciner, pga. skador av cytostatika, o är pat. på smärtkliniken på KS. Använder flitigt tandvård varje kväll, olika mellanrums borstar o sköljer munnen med fluor, efter tandborstning, även fluor tabletter o mun gel till nätterna. Nu efter senaste cytostatika i år, har tänder blivit sämre. Tandläkaren rekommenderar att sätta kronor på vissa mina tänder, för att lagningar håller inte. Det kommer kosta en massa pengar för mig, som är sjukpensionär o vill ha kvar mina tänder. När jag läste artikeln blev jag orolig, om risken att få en nu cancer. Men bra att ni tar upp det här. Hur kan man undvika att inte få en cancer? Mv. Tiina