Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Efterlyser bättre screeningmetoder för äggstockscancer

Screening och regelbundna kontrollundersökningar minskar risken att dö i äggstockscancer, enligt en ny brittisk studie. ”Tidig diagnos är en av de viktigaste faktorerna för överlevnad”, säger docent Tahereh Moradi.

Publicerad den: 2015-12-21

Annons

Den aktuella studien är rekordstor och inkluderar 200 000 kvinnor som slumpmässigt valts ut i Storbritannien och Nordirland. Deltagarna följdes under 14 år med start 2001. 

Ungefär hälften av kvinnorna fick avstå screening under studietiden. De jämfördes med andra kvinnor som screenades och undersöktes med blodprov eller ultraljud.

Ingen större skillnad sågs mellan de olika patientgrupperna under de sju första åren. Men vid uppföljning 14 år efter studiens start upptäckte forskarna att screening kombinerat med blodprov minskade risken att dö av äggstockscancer med cirka 20 procent. 

Annons
Annons

Resultatet är en stor framgång, menar forskarna bakom studien. Främst eftersom inga större framsteg har gjorts för att minska dödligheten i äggstockscancer de senaste 30 åren.  

Behövs nya metoder 

Per Hall, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, är imponerad över studiens omfattning. Däremot förväntade han sig mer drastiska skillnader i överlevnad mellan patientgrupperna. 

– Jag tror att för all screening av cancer idag används metoder som är ganska gamla. Vi behöver fundera i nya banor. I den här undersökningen användes till exempel blodprovsmetod som funnits i 30 år. Man hade nog hoppats på att se skillnader större än vad man nu har gjort och då tror jag att nya metoder och kanske tillägg av nya metoder av screening är vägen framåt, säger han till Sveriges Radio. 

Han fortsätter: 

Annons
Annons

– Som de skriver i artikeln överlever bara 40 procent efter fem år. Det är en synnerligen dålig prognos och ganska så vanlig sjukdom. Så tidig prognos är vad som behövs.

Behövs fler uppföljningsstudier 

Ungefär 700 kvinnor insjuknar i äggstockscancer årligen i Sverige. Mer än 60 procent dör av sjukdomen inom fem år efter diagnos. Det behövs fler uppföljningsstudier för att screeningprogram av äggstockscancer ska introduceras i vården, menar Tahereh Moradi som är docent i epidemiologi vid Karolinska institutet.

– Tidig diagnos är en av de viktigaste faktorerna för överlevnad, oavsett vilken cancerform man tänker på. Screening är det mest effektiva sättet att upptäcka cancer tidigt, så det är viktigt. Ett liv är ett liv, säger hon till Sveriges Radio. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.