Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten om nya myelombehandlingar: ”Senaste nytt är immuno-terapi”

Tack vare framgångsrik forskning har överlevnaden i multipelt myelom ökat avsevärt och fler nya behandlingar är påväg.  Idag lever allt fler personer med myelom både ett längre och bättre liv. Hareth Nahi, specialist på benmärgscancer vid Karolinska Universitetssjukhuset, har länge ägnat sig åt att ta fram nya läkemedel. Han ser ljust på framtiden. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-01-18

Annons


Idag klassas multipelt myelom som en kronisk sjukdom. Bland personer med diagnosen är överlevnaden betydligt längre jämfört med för bara 20 år sedan. Mycket har med andra ord hänt på relativt kort tid. Samtidigt finns mycket kvar att önska. 

Hareth Nahi, specialist på benmärgscancer vid Karolinska Universitetssjukhuset, började både sin forskning och sin kliniska verksamhet mot multipelt myelom tidigt. Idag leder han en stor forskningsgrupp på Karolinska Institutet. 

Vad forskar du på just nu?

– Jag forskar på något som kallas singel cell DNA/RNA sekvensering. Vi försöker att kartlägga och förstå biologin av sjukdomen bättre. Målet att framställa nya läkemedel, säger Hareth Nahi.

Om vi gör en omvärldsanalys, vad för typ av nya revolutionerande behandlingar är på gång?

– Senaste nytt är immuno-terapi. Det handlar då framför allt om så kallade T-cell engagers, det vill säga dubbla antikroppar varav den ena binder till en ytmarkör på myelomcellen och den andra till T-cellen som i sin tur attackerar cancern. Det positiva är att det utvecklas ett flertal sådana preparat med olika mål. Om patienten inte svarar eller blir motståndskraftig mot den ena, så finns det annat att ge. 

Annons
Annons

Det tar ofta lång tid innan nya läkemedel blir tillgängliga. Hur tycker du att införandet av nya läkemedel vid blodcancer generellt ser ut i Sverige?

– Det går alldeles för långsamt. För den som är drabbad är det oftast en enormt lång väntetid, och det är inte alla som har den tiden. För en cancerpatient är det bråttom. Det är på liv eller död. 

Vad krävs för att patienter snabbare ska få tillgång till nya läkemedlen?

– Det som behövs är mindre byråkrati och snabbare hantering, samt en förståelse för att avancerad cancermedicinering kommer att kosta.  

Tror du myelom kommer att kunna botas i framtiden?

– Jag är osäker på om och när vi hittar fullständig bot. Men jag är säker på att patienterna kommer att uppnå samma livslängd som personer utan myelom. Jag hoppas vi når det målet snart, säger Hareth Nahi. 

Läs även:

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet

    - https://ki.se/en/medh/hareth-nahi-group
  • Blodcancerförbundet
    - https://www.blodcancerforbundet.se/blodcancer/blodcancersjukdomar/multipelt-myelom/?gclid=Cj0KCQjwnoqLBhD4ARIsAL5JedKPH0ZWvoXQg5L0lGPFjvXj6diBu7MNIGybKr4v0SKmi0ytZje6eMYaAlr-EALw_wcB

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Lena 2022-09-15 22:16 (19 månader sen)

    OBS VIKTIGT DETTA SOM DR HARET SÄGER I ARTIKELN.!!!
    "Det tar ofta lång tid innan nya läkemedel blir tillgängliga. Hur tycker du att införandet av nya läkemedel vid blodcancer generellt ser ut i Sverige?
    – Det går alldeles för långsamt. För den som är drabbad är det oftast en enormt lång väntetid, och det är inte alla som har den tiden. För en cancerpatient är det bråttom. Det är på liv eller död.

    Vad krävs för att patienter snabbare ska få tillgång till nya läkemedlen?
    – Det som behövs är mindre byråkrati och snabbare hantering, samt en förståelse för att avancerad cancermedicinering kommer att kosta."


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons