Nyhet | Myelom

Dåligt med stöd efter avslutad blodcancerbehandling

Enligt Blodcancerförbundets medlemsenkät som presenterades i veckan svarade bland annat 73 % \"nej\" på frågan om de blivit erbjudna psykosocialt stöd efter att de avslutat sin blodcancerbehandling.

Publicerad den: 2017-06-16
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är inte ovanligt att patienter inte erbjuds det stöd som de har rätt till enligt patentlagen. 7 av 10 får inte psykosocialt stöd efter avslutad behandling. Detta fastän varje cancerpatient faktiskt har rätt till en kontaktsjuksköterska som bland annat ska ansvara för att ta fram en individuell vårdplan.

Har du koll på blodcancer? 

Många missnöjda 

Annons
Annons

Av dem som svarade var dessutom 6 av 10 missnöjda med det psykosociala stödet som vården idag erbjuder. Uppemot en tredjedel ansåg enligt enkäten att det psykosociala stödet i den svenska vården idag inte alls fungerar bra. Endast 5 % ansåg att det fungerade mycket bra

Har du frågor om blodcancer? 

– Resultatet avspeglar tyvärr vad vi får höra bland våra medlemmar. Att få ett psykosocialt stöd kan innebära en rehabiliteringsvistelse eller tillgång till en kontaktsjuksköterska och är en rättighet man har enligt lag. Det handlar om att främja personers psykiska och sociala förmåga att klara av vardagen igen, komma tillbaka i arbete och att försöka skapa en så meningsfull och normal tillvaro som möjligt" kommenterar Christian Pedersen, Förbunds- och Affärsutvecklingsansvarig på Blodcancerförbundet.

Annons
Annons

Läs också: Myelomsjukas berättelser ska förbättra cancervården 

Kommentera denna artikel

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons