Immunterapi alternativ behandling till cytostatika vid lungcancer
Nyhet | Lymfom

Immunterapi alternativ behandling till cytostatika vid lungcancer

Cytostatika, förstahandsalternativet vid behandling av lungcancer, verkar nu ha fått en rival – immunterapi. Det rapporterar Akademiska sjukhuset.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den dödliga cancerformen som attackerar lungorna är en utmaning för sjukvården. Dels då den ofta har hunnit sprida sig innan den upptäcks. Patienterna behandlas i huvudsak med cytostatika men i en banbrytande studie jämförs metoden med två sorters immunstimulerande läkemedel. En behandling som exempelvis är effektiv mot malignt melanom.

– Ett syfte med den nya studien är att se om en kombination av två olika immunstimulerande läkemedel som första behandling ger bättre resultat än cytostatika mot metastaserad icke-småcellig lungcancer, säger Magnus Lindskog, läkare på onkologkliniken, ansvarig för studien på Akademiska sjukhuset.

Studien är först i sitt slag där två patientgrupper kommer få antingen standardbehandling med cytostatika eller immunterapi bestående av PD-L1-hämmare och CTLA-4-hämmare. Dessa läkemedel ”aktiverar” kroppens T-lymfocyter som i sin tur kan attackera metastaserna. Något som skulle innebära att bromsa sjukdomsförloppet samt öka livslängden hos patienterna.

Annons
Annons

Läs mer om lungcancer här 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons