Forum Barn


Vätska under huden på huvudet

Har en 4- månaders som under huden på huvet har en slags knöl/bula. Det är tydligt det är någon slags vätska där under, som ibland fylls på så det är mer än vanligt och andra gånger är lite mindre. Ingen på BVC, varken läkare eller hälsosystrar hade sett nåt likande tidigare och vi fick en remiss till en barnspecialist. Denna barnspecialisen måste vi vänta drygt två månader på att få komma till! Jag tycker det är VÄLDIGT länge att vänta när de inte vet var det är och hon ändå är såpass liten. Eller är det bara jag? Och är det någon som har haft en liknande bula/knöl?

Min son på sex månader har också denna vätskefyllda bula. Upptäckte den för ett par dagar sen. Igår var vi på sjukhuset och tog blodprover. Har fått remiss till ultraljud av bulan. Jag tycker det har tilltagit med vätska idag. Det låter mycket likt det som ditt barn har/hade. Vilken lång väntan till barnspecialisten! Hur har det gått? Jag vill gärna komma i kontakt med dig och höra hur ni mår och om ni fått svar på vad det kan vara.


Återkopplar till tråden med de provsvar vi fått. Om någon, precis som jag, i framtiden googlar på ord med liknande frågeställning och finner denna tråd. Igår var vi på ultraljudet och sedan gjordes även en röntgen. Med dessa undersökningar och blovproven som togs dagen innan kom läkarna fram till att ett blodkärl har brustit. Eventuellt kan det ha varit skört sedan vår son förlöstes med sugklocka. Blod har sipprat ut från kärlet och bildat bulan. Så länge bulan inte fortsätter att växa kan man konstatera att blodkärlen har slutits ordentligt. Kroppen kommer själv att ta hand om blodet. Det är ingen fara för framtida men.


Det har gått en tid sedan era inlägg men jag hoppas att ni läser denna spalt fortfarande. Själv är jag en orolig farfar med ett 2-månaders barnbarn med samma symptom som ni beskriver. Inte heller "våra" läkare kan förklara det men man tror inte att det är blod i bulan utan vätska. Var det blod i era båda fall och vad hände sedan? Farfar


Min snart fem månader gamla son har också en vätskefylld bula under huden på huvudet. Bulan växlar i storlek men blir hela tiden något större. Sköterskor på bvc, vårdecentralen och flera läkare på sjukhuset har tittat på honom men ingen vet vad det är. De säger att det är en klar vätska under huden och inte blod. Vi har gjort en röntgen av huvudet och det såg bra ut. Vi väntar nu på ultraljud. Lillkillen mår i övrigt jättebra och verkar inte känna av eller lida av bulan på något sätt. Hur har det gått för er?


Hej Pappan! Det har tagit månader för bulan att försvinna och helt borta är den nog ännu inte. Den har också under tiden ändrat form från hög till utbredd. Mitt barnbarn har varit på röntgen, ultraljud och MR utan att man sett något. Man remitterade även till en neurolog men denne tyckte att det var väl inte så sällsynt med en bula. Vi har slutat att oroa oss. Jag förmodsar att vätskan har med tångförlossningen att göra. Ev. bör man vara uppmärksam på huvudformen. Barnet vill kanske gärna ligga åt samma håll med huvudet och kan då få assymetrisk huvudform. Det där brukar de kolla på BVC Farfar


Korrektion: Jag menade förlossning med sugklocka och inte tång!


Det har gått nästan tre veckor sedan vi besökte sjukhuset för att göra ett ultraljud på den vätskefyllda bulan i vår sons bakhuvud. Ultraljudet visade att bulan är sluten och inte har någon ingång. Vätskan kommer alltså inte från någon annnanstans utan bildas i bulan. Utifrån ultraljud, röntgen och vår sons allmäntillstånd bedömde läkarna att det inte rör sig om något farligt och att vi skulle avvakta. De ville inte sticka hål och dränera ut vätskan pga infektionsrisken, utan avvakta med förhoppning om att kroppen kommer att ta hand om vätskan själv. Läkarna tror att bulan antingen uppkommit till följd av sugklockan vid förlossningen, eller att det är en ofarlig vätskefylld cysta som kan uppstå utan egentlig anledning. Bulan har sedan dessa läkarbesök blivit allt större och börjat vandra upp på ovansidan av huvudet. Som störst var bulan ca 5 cm bred och 7 cm hög med viss förgrening upp ovanpå huvudet. För ungefär en vecka sedan började bulan minska i storlek, och den minskade förvånandsvärt snabbt. För två dagar sedan var den fortfarande ca 3 cm bred och 6 cm hög, men idag syns den knappt. Bulan är i princip borta. Vår son som har mått bra hela tiden, är fortfarande sitt vanliga jag och mår toppen. Vi hoppas nu att bulan försvunnit för gott och inte kommer tillbaka.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons