Fråga Fysioterapeuten om artros

Här besvarar fysioterapeut Per Österberg från Adolf Fredriks Fysiocenter frågor om besvär i rörelseorganen (leder, skelett, muskler). Per är även specialiserad på besvär i rörelseorganen hos barn. Läs mer om Adolf Fredriks Fysiocenter »


Fråga   Artros

Fråga: Stark smärta händer och fötter efter viss aktivitet

Hej!

Ställer fråga här eftersom jag inte kommer fram till något efter utredningar, hittade ett nytt spår och är inne på andra dagen av smärtor.

Är 37 årig kvinna, sedan så länge jag kan minnas har jag fått snabbt trötthet och värk i ben (särskild anklarna och under fötter). Min mamma minns det började åtminstone kring 10 års ålder. Jag kan också minnas att volleyboll var något jag aldrig kunde göra då det gjorde för ont. Jag har dock ett sportigt liv och älskar träning. Spelat fotboll, hockey och nu ridnig och boxning på gym. Det konstiga är att boxning och tex basket är inga problem. Jag har hög smärttröskel och mycket styrka.

 

jag har varit utredd för sjögrenssyndrom pga att när minsta barnet föddes för 5 år sedan svullnade en körtel på halsen upp över natten. Detta var några veckor efter födsel. Jag har alltid varit besvärad med torra ögon, en rött näsa som läkare blev förvånad över då den tydligen var jättetorr och flammig. 

Jag har även blivit inlagd på akut över natten efter att ha förlorat känseln i benen med influensa liknande symptom. Ska sägas att jag hadde mycket högt blodsocker, jag hade ätit mycket påskgodis och de frågade kring mitt blodsocker. 
Jag får ofta frossa och blir \\\"småsjuk\\\", men inte förkylningar som många andra. Detta med blodsocker har jag funderat på och försöker nu ta bort helt. Har normalvikt men är mån om att äkta hälsosamt. Känns som socker kan vara en triggar men vet inte.

Om jag blir kall ute får jag värk i kroppen. 

Nu till problemet. Jag får ingen diagnos men det värsta är smärtan i ben och händer. Gråter av smärta (som i helgen när jag inte kunde gå bredvid dottern som red ). 

Smärtan kommer inte efter träning, yräninfsvärk är nått annat. Smärtan kommer efter arbete i trädgård, bakning, matlagning, lyft, statiskt stående som vika tvätt. Blur värre dag två. Nu smärta pga städade ca 1,5 t dag 1, dag 2 körde bil 1 timme, lyfte in möbler i en bil och körde en timme igen. Efter detta kundeBärja jag inte stå på benen. Dunkande smärta. Fruktansvärd. Måste ta smärtlindring. Så ska det inte vara tänker jag. Kunde knappt laga snabb middag till barnen. Jag får små svullnader på huden men enligt läkare är mera hud svullnad och har inte med leder. Läste nu om polyneuropati. Känner nu mer och mer at det plötsligt ilar upp i en höft och utsida lår, annars jämt fördelat. Även handleder gör ont. Har fått byta ut hand tag på köksluckor. Kan polyneuropati vara ett spår?

Det som hjälper är att stå på spikmatta, när det värsta har lagt sig, varmt bad för frossan.Ibs mage Och raynoulds (inte så illa) också. När det är som värst vill jag bara hålla ben och händer stilla, gärna under täcke. Känns stramt och stelt, lite svullet men inget som synd samt lite som när man har varit kall och kommer in. 

 

Vad kan detta vara? Vill bara kunna göra vanliga saker som att städa på helgen.Jag har nog en tendens att köra på högintensivitet och inte stanna och vila men det har ändå känts av sedan handlingsrundor med min mor sedan låg ålder. 

Ganska desperat på hjälp och gör ont att säga till barnen att nu får ni inte röra mammas ben eller händer då hon har så ont. 
Tack på förhand för alla små tips. 

 

Hälsningar ledsen mamma som vill kunna vara aktiv

Svar:

Hej,

Tack för din fråga som om än är svår att svara på utan att ha undersökt dig.Hur ser det ut med rörelseträning? För om det skulle vara neuropati, tänker jag att du borde känna av det mer då med. Testa att börja med rörlighetsträning de dagar du har arbetat frenetiskt?

Hjälper det inte, kontakta en fysioterapeut för att undersöka mer anatomiskt.

Mvh

Per Östberg, leg fysioterapeut

Adolf Fredriks Fysiocenter


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Lyprinol

2022-05-19 | 16:08

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Knäartros

2022-05-16 | 15:22

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Patellabursit

2022-04-27 | 15:26

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Kan unga få artros?

2022-04-27 | 20:16

av Adolf Fredriks Fysiocenter

höftled

2022-04-16 | 13:40

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Artros i knäna

2022-04-11 | 16:56

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Trattbröst

2021-07-19 | 13:25

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Trattbröst

2021-08-17 | 23:18

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Kraftig muskelvärk i båda benens baksidor

2022-02-28 | 15:54

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Har jag reumatism eller MS?

2022-02-20 | 21:16

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Artros i tå

2022-02-14 | 13:53

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Artros

2021-12-21 | 07:27

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Ont i båda benen

2021-12-18 | 13:57

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Lår/midja låser sig

2021-11-17 | 21:28

av Adolf Fredriks Fysiocenter

vaccin

2021-11-15 | 11:17

av Adolf Fredriks Fysiocenter