Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Information | Aktiv patient

Vad är en klinisk studie?

En klinisk studie (även kallat klinisk prövning) är en undersökning för att utvärdera effekten av ett läkemedel eller annan typ av behandling, till exempel en medicinteknisk produkt eller utrustning, en kirurgisk metod, fysioterapi, speciella dieter eller kosttillskott. ”Klinisk” står för att behandlingen testas på riktiga patienter.


Publicerad den: 2020-03-12

blodtryck

Vid framtagande av nya läkemedel eller produkter utförs studierna i samarbete mellan det företag som utvecklat den nya medicinen eller produkten och läkare tillsammans med annan personal i sjukvården. Genomförandet sker på en speciell prövningsenhet, sjukhusklinik eller vårdcentral.

Du kan bidra till att driva forskningen framåt

Det är tack vare att kliniska prövningar/studier görs som nya läkemedel, medicintekniska produkter/utrustning och andra nyare behandlingsmetoder finns tillgängliga idag. Behandlingar och läkemedel vi idag är vana vid och tar för givet att de finns, har alla genomgått flera kliniska prövningar innan de godkänts av myndigheterna. För att ett nytt läkemedel eller annan behandling ska godkännas måste det genomgå så kallade kliniska prövningar.

Sett till behovet genomförs idag alldeles för få kliniska studier. Genom att delta i en klinisk studie kan du bidra till att driva forskningen framåt. Det kan i sin tur leda till nya eller mer effektiva behandlingar.

Mer detaljerad beskrivning kan du hitta i informationen om de enskilda studierna.

Intresserad av att delta i en studie eller projekt?

Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig när vi har en aktuell rekrytering som skulle kunna passa dig. Se också under "Pågående rekryteringar" nedan. 

Netdoktor genomför endast rekryteringen till de kliniska studierna. Blir du antagen till studien kommer de ansvariga för studien att förse dig med mer detaljerad information.

 

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.