Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varannan vuxen svensk har farligt dålig kondition

Idag har nära hälften av den vuxna befolkningen i Sverige farligt dålig kondition, visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. ”Samhället måste svänga om och agera proaktivt. Det behövs stöd till alla som behöver röra på sig mer och äta bättre”, forskaren Elin Ekblom Bak till TT.


Publicerad den: 2018-11-21

Varannan vuxen svensk har farligt dålig kondition
Annons

Studien, som publicerats i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, visar att andelen vuxna svenskar som har hälsofarligt dålig kondition har ökat dramatiskt sedan 90-talet. Mellan åren 1995 och 2017 har andelen ökat från 27 procent till 46 procent. I medeltal har konditionen hos den vuxna befolkningen försämrats med 10,8 procent.

Tydligast syns försämringen hos grupperna: män. unga vuxna, lågutbildade och boende i landsbygdslän.

Men enligt Elin Ekblom Bak, universitetslektor i idrottsvetenskap vid GIH och en av författarna till studien, menar att studiens resultat kan ligga i underkant.

– Studien omfattar en väldigt stor grupp i den arbetsföra befolkningen. Men det var ju frivilligt att delta och det kan vara så att de som ställde upp mår lite bättre än gemene man. Det gör resultaten än mer skrämmande, säger hon till TT.

Annons
Annons

LÄS MER OM HÄLSA: Det gör sockret med din kropp

Ökar risken för sjukdomar

Det som Elin Ekblom Bak menar är skrämmande är att dålig kondition ökar risken för många av våra vanligaste sjukdomar, såsom typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. En dålig kondition minskar också chansen att prestera och orka med sin vardag.

– Prognoser visar att förekomsten av vanliga folksjukdomar ökar snabbt inom de kommande årtiondena. Om vi får så många fler med så många fler sjukdomar kommer vi inte att få ett hållbart samhälle. Samhället måste svänga om och agera proaktivt. Det behövs stöd till alla som behöver röra på sig mer och äta bättre, säger Elin Ekblom Bak till TT.

Kort om studien:

  • Studien baseras på data från Health Profile Institute (HPI) som omfattar 354 277 yrkesverksamma svenskar i åldrarna 18-74 år.

  • Gruppen representerar olika typer av yrken.

  • Andelen kvinnor var 44 procent.

Annons
Annons

 

    Källor

  • TT/Omni - http://tt.omni.se/varannan-vuxen-har-farligt-dalig-kondis/a/217Jpl

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.