Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenska barn rör sig minst i Norden

Åtta av tio barn i Sverige får för lite motion visar en ny rapport från WHO. Det innebär att närmare 85 procent inte når organisationens rekommendationer.

– Det är bekymmersamt, säger docent Örjan Ekblom på Gymnastik- och idrottshögskolan till TT.


Lovisa
Publicerad den: 2019-11-24

Glada barn som leker
Annons

WHO:s rekommendationer är en timme eller mer av måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen, och som det ser ut i dag når inte ens 85 procent kraven.

Sammanställningen visar dessutom att utvecklingen i Sverige gått åt fel håll och antalet stillasittande barn och ungdomar har ökat under de senaste 15 åren. Avsaknaden av fysisk aktivitet kan av flera skäl ses som en hälsofara och bör tas på allvar.

– Vi kommer inte att kunna upprätthålla välfärdssamhället om vi får jättemånga människor med kroniska sjukdomar som till viss del beror på livsstil, säger Örjan Ekblom.

Annons
Annons

Finland en förebild

På förstaplats när det gäller barn och unga i rörelse ligger Finland som till skillnad från Sverige också lyckats förbättra sina siffror sedan 2001 till drygt 75 procent. Framgångarna kan delvis förklaras med att våra grannar sedan många år systematiskt arbetat med att planera och genomföra fysiska aktiviteter bland unga. I Sverige saknar man idag en motsvarande nationell handlingsplan för detta. 
 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/who-svenska-ungdomar-ror-sig-minst-i-norden/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-11-26 07:22 (5 år sen)

    Inför gymnastik i schemat i alla grundskolor varje dag! Det ger förutom bättre kondition även bättre
    koncentrationsförmåga och lugn i teoretiska ämneslektioner.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.