Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vikten av fysisk aktivitet

Många sjukdomstillstånd kan förebyggas och behandlas med fysisk aktivitet. Bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, Parkinsons sjukdom, diabetes, demens och depression.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-26

Annons

Fysisk aktivitet är en viktig friskfaktor som kan användas för att främja hälsa och behandla sjukdomar.

Vikten av fysisk aktivitet

Ett sätt att påverka din hälsa är bland annat att öka din fysiska aktivitet. Idag är hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta.

Sedan 2004 är andelen svenskar som kan betraktas fysiskt aktiva, minst 30 minuter per dag, oförändrad. Kvinnor och män mellan 16-29 år tillhör den grupp med flest fysiskt aktiva, men den grupp som rör sig minst är kvinnor och män i åldern 65-84 år.

Annons
Annons

Totalt sett är 65 procent av befolkningen fysiskt aktiv, vilket innebär att en tredjedel av befolkningen inte kommer upp i den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet per dag. Ny forskning visar bland annat att en stillasittande fritid ska betraktas som en riskfaktor. 14 procent av den svenska befolkningen har en stillasittande fritid.   

Otillräcklig fysisk aktivitet

Otillräcklig fysisk aktivitet uppmärksammas mer och mer, samtidigt vill många bli mer fysiskt aktiva. 84 procent av alla män och kvinnor som inte uppnår målen med 30 minuters fysisk aktivitet per dag uppger att de vill bli mer fysiskt aktiva. Av individerna med stillasittande fritid är det hela 82 procent som vill bli mer fysiskt aktiva.  

Varje år görs en nationell folkhälsoenkät av Statens Folkhälsoinstitut, där undersökningens syfte är att visa hur befolkningen mår samt följa förändringar i hälsa över tid. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.