Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Linus Johansson svarar på besökarnas frågor

Stress gör att jag inte hinner träna. Har wiplash-skada och vill undvika nackspärr. Vill bli av med babykilon. Hur gör jag? Linus Johansson ger dig svaren!

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Uppdaterad den: 2011-02-17

Annons

Sjukskriven och inte tränat på länge

Annons
Annons

Fråga: Jag har varit sjukskriven en längre period och har inte tränat på länge. Nu har jag börjat plugga och får sitta ner väldigt mycket och har då märkt av hur otränad ryggen är. Får fruktansvärt ont vid skoldagens slut. Jag skulle vilja ha några lätta övningar jag kan göra morgon och kväll som stärker ryggen och gärna magmusklerna också.
Skulle vara bra om det är så simpelt att jag kan klistra upp bilderna/texten på sovrumsdörren!

Svar: Då är övningar på balansboll jättebra. Framför allt slutna rörelsekedjor på balansboll. Låter det konstigt så kan du gratis ladda ned en poster från DinTräning.se med nio olika övningar som du kan skriva ut och hänga upp på sovrumsdörren.

Whiplash-skada och nackspärr?

Annons
Annons

Fråga: Jag har en Whiplash-skada och har hört att med tiden kan man få svår nackspärr av detta - nu undrar jag: Hur kan man träna för att undvika att det blir så?

Svar: Du behöver hitta en sjukgymnast som arbetar med ett träningsredskap som heter RedCord. De arbetar efter en behandlingssätt som kallas Nuerac, neurologic reactivation. När man får en whiplash skada är det nämligen ett kommunikationsproblem som uppstår med musklerna som håller upp huvudet. Jag har själv god erfarenhet av att behandla personer med just neurac.

Vill bli av med babykilon

Fråga: Har ett barn på fem månader och nu vill jag bli av med kilon. Vad bör jag träna, hur många minuter, och vad ska jag inte äta strax efter träningen. vill inte bygga upp mig men behålla musklerna och gå ner i vikt. Är det förresten bra att till exempel leva på allevo och träna?

Svar: Det är inte ett bra sätt att leva på några kosttillskott alls. Släng alla kosttilskott och börja med vällagad mat gjord på bra produkter. Din kropp kommer tacka dig. Sedan handlar det om att släppa fokus på dina kilon och istället hitta en träningsform som du älskar. Du ska vilja träna för att du tycker om det och inte för att du ska gå ned i vikt. Lyckas du med detta och släpper fokus på dina kilon kommer det säga ”swosch” så är de borta. Jag lovar, men under förutsättning att du inte tänker på dem eller ställer dig på en våg på 12 månader!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Stress gör att jag inte hinner träna

Fråga: Jag har två barn på 4 och 6 år. Jag tappade lätt kilona, fick tillbaka smalheten, men inte magen! Jag har noll muskler och syrran säger att det är uttöjt skinn. Jag började träna för tre år sedan och höll på i ett år innan jag tröttande på all stress att hinna till barnpassningen, gymmets utvalda tider, spring mellan skolan och maten. Magen försvann. Hur kan jag bäst träna upp mage, rygg, rumpa och lår hemifrån? Hinner verkligen inte med gym. Eller jag hinner om vi åker in vid 18 direkt och sen äter middag vid 20, men det är för sent för barnen. Jag vill gärna ha tips på hemmaövningar som stärker och tar bort ryggvärken som jag dras med nu på grund av förtvinade muskler.

Svar: Kettlebell min vän! Där har du allt, styrka kondition, balans, uthållighet, explosivitet. De tar ingen plats och man kan köra dem hemma i vardagsrummet eller ute på en gräsmatta när vädret tillåter. Köp min bok Träna Med Kettlebells, där har du massor med övningar och framförallt massor med bra träningsprgram. Lycka till!

Meniers sedan två år

Fråga: Jag har meniers sedan två år tillbaka och undrar nu om det finns någon slags träning man kan göra för att minska anfallen?

Svar: Du ska hitta en typ av träning som inte gör några påfrestningar på din balans eller din perception. All träning är dock bra eftersom det kan minska stress och sömnbrist som är direkt kopplat till Meiners sjukdom.

Överrörlig och hypermobil

Fråga: Hur tränar man när man är överrörlig eller hypermobil, allt hoppar ur led, bäcken, axlar och ryggkotor med mera?

Svar: Jag undrar vem som har sagt detta till dig. Ryggkotor kan inte hoppa ur led. Skulle de göra det skulle du vara förlamad vid det här laget och det förutsätter jag att du inte är. Men man kan vara hypermobil där man har problem med översträckta leder och liknande. Vad du ska undvika är reduktionistiska rörelser. Det betyder vanliga styrkemaskiner. Arbeta istället med mer balansövningar som balansbollar och Func.Gym Träningsband.

Fraktur på övre delen av radius

Fråga: Jag har en fraktur på övre delen av radius (sluten). Mitt problem är att jag har svårt att sträcka ut armen rakt. Undrar om det finns någon bra träning som jag kan göra själv hemma?

Svar: Det är lite lurigt det där, men är det så att inget annat är fel så är det bara att jobba på att försöka sträcka ut armen så mycket det går. Det som har hänt, om allt är som det ska, är att dina strukturer har stelnat och de behöver mjukas upp. Så jobba på!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.