Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nacksmärta kan lindras med laser

Laserbehandling vid nacksmärta lindrar besvären ett antal månader efter behandling visar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en ny rapport.
Annons

Laserbehandling kan användas som en av flera behandlingsmetoder vid nacksmärta. Behandlingen ges ofta vid en serie tillfällen och utförs både av legitimerad sjukvårdspersonal och andra yrkesgrupper utanför hälso- och sjukvården. Det finns fortfarande oklarheter kring hur laserbehandling ska ges, till exempel när det gäller antal behandlingar eller hur länge behandlingen ska pågå.

SBU har studerat behandlingar av personer med akut nacksmärta och personer med långvarig nacksmärta. Smärta i nacken är inte livshotande men kan minska funktionsförmågan för individen. Smärtan kan också påverka den psykiska hälsan och möjligheten att arbeta. Behandling med laser är smärtfri och verkar inte ge några svåra biverkningar. Tillgång till laserbehandling varierar inom hälso- och sjukvården. Det är dock oklart hur behandlingen fungerar på längre sikt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-21 21:35 (9 år sen)

    Hej!
    Jag drabbades av akut nackspärr i samband med en operation av borttagande av ett basaliom på vä ytteröra. 1:a natten efter operationen kunde jag ej sova alls, det minsta jag rörde på huvudet så fick jag som ett "knivhugg" på halsen så att jag skrek av smärta. Det har nu gått 14 dagar sedan operationen, de värsta besvären har upphört men jag är fortfarande oförmögen att vrida på huvudet p.g.a. smärtan som uppstår då jag försöker vrida huvudet, i stället får jag lov att vrida hela kroppen. Jag har testat egenbehandling genom att använda mig av en s.k. vetevärmekudde som lindrar besvären men tyvärr inte kurerar mig. Kan möjligen laserbehandling vara en lösning?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons