Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oro för överdos leder till onödigt lidande

Annons

På sjukhus runt om i landet ges döende patienter mindre smärtlindring, vilket är en följd av att en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i våras anklagats för att ha gett en dödande överdos till ett barn. Men nu pekar vårdpersonalen på att patienter får lida i onödan.
– Risken är uppenbar för att patienter kanske inte får en smärtfri död, säger neurokirurgen Bo Michael Bellander på neurointensiven, Niva, på Karolinska universitetssjukhuset.

Det var i mars som polisen grep en läkare misstänkt för dråp på ett spädbarn förra hösten. Kort före sin död fick barnet en kraftig överdos av det lugnande läkemedlet tiopental, enligt ett yttrande av Socialstyrelsens vetenskapliga råd. Efter denna incident förändrades rutinerna omedelbart, många av de svårast sjuka får numera ofta mindre ångestdämpande läkemedel och smärtstillande morfin än tidigare.
– Sköterskorna är rädda för att patienterna ska avlida direkt i anslutning till en smärtlindrande injektion, säger chefssjuksköterskan Birgitta Ohlgren till Dagens Nyheter, och hon kan inte utesluta att patienterna får ont.

Annons
Annons

Döende patienter får mindre doser med kortare intervall. Bo Michael Bellander anser att fokus hamnat på serumkoncentrationen i blodet, det vill säga nivån av ett visst ämne. Men då det är omöjligt att ta prover ges istället lägre doser.
– Plötsligt har det blivit oklart vilka nivåer man kan de till den döende. Hittills har patientens välbefinnande varit i centrum. Nu finns en oro för att ge höga doser även om de kan vara medicinskt motiverad, säger Bellander.

Nu efterlyser läkare och vårdpersonal riktlinjer och stöd för hur de ska ge smärtlindring.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.