Miljardsatsning för snabbare rehabilitering


Publicerad den: 2008-12-16
Författare: Terese Alvén

Annons
Annons
Annons

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, undertecknade i söndags en överenskommelse om de två kommande årens rehabiliteringsgaranti vilket omfattar 1 520 miljoner kronor. Landstingen tilldelas pengar för att kunna behandla de vanligaste orsakerna till sjukskrivning som smärta i rygg, axlar och nacke, lindrig och medelsvår ångest, depression och stress. Av ersättningen kommer 25 procent att användas för att utveckla förutsättningarna för att snabbare kunna erbjuda rehabilitering.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Joachim Rosendahl 2019-01-3 07:16 (13 månader sen)

  Det gör mig mäkta upprörd v hi ar gång jag läser om sådana här satsningar på "snabbare rehabilitering".
  Man har börjat se på medborgarna som några slags maskiner.

  Det talas aldrig om läkning och vård av en människa som råkat ut för sjukdom eller olycka, aldrig om att rehabilitering kan ta lång tid och att den naturligtvis syftar till att ge livskvalité, rörlighet och styrkan tillbaka.

  Det handlar enbart om att fort, fort, fort, komma tillbaka i produktion.
  Man talar om läkandet av ofta livsomvälvande sjukdomar och olyckor helt känslolöst, nästan som om de vore självförvållade avbrott från arbetet. Läs informationen om rehabilitering och du får en ordentlig smak av cynism i munnen. Inte någonstans nämns längre något om "en sjuk människa som behöver tid att läka, som behöver omsorg. Det verkar som om myndigheterna försöker få bort själva "sjuk" begreppet. På samma sätt som man länge har jobbat på att ge sjukförsäkringen ett helt annat begreppsvärde genom att om och om igen mata på med att kalla det "Förmån". Man kör på med meningar som tex "Om ni behöver genomgå en operation så har ni kanske rätt till förmån" och liknande.

  Det är skrämmande att se ett samhälle på så kort tid förändras från att vara ett solidariskt samhälle med god människosyn och socialt ansvar, till det lågvattenmärke som Sverige nu är.
  Den mekaniska syn som vetenskapen haft på människan under lång tid, har nu smittat av sig även till hur vi värderar varandra.
  Absolut inget samhälle jag, och många med mig, ens vill vara långväga associerad med.
  Tack.

 • Avatar Anita w 2019-04-5 19:08 (10 månader sen)

  Fick förfärliga kramper i höft o lår o benet av blandade medeciner bl a citadon o jag vruka ha vanliga sendrag så jag stretchar nästan dagligen. Men just nu har jag mycket besvär av min rygg där jag ev ska operera. Men nu efter att jag slutade m medecinerna har j kvar låsningar i höft o lår o jätte ont då jag belastar högra benet. Känner att d sitter i lederna o musklerna. Vad göra vad ska jag vända mig. Mvh anita


Annons
Annons
Annons