Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan elektroder ta bort din smärta (neuromodulering)

Behandling mot smärta med elektroder
Annons

 – Just neuromodulering är det stora inom forskningen kring  nervsmärtor. Man försöker givetvis också ta fram effektiva  läkemedel utan biverkningar, men det är väldigt svårt. Inom  neuromodulering däremot kommer många nya tekniker och olika typer av stimulering, säger Kliment Gatzinsky, överläkare och neurokirurg vid Sahlgrenska sjukhuset.  

Elbehandling mot smärta ingen ny idé

Att bli av med värk och smärta genom elektricitet är ingen ny tanke. För 2 000 år sedan skrev kejsar Tiberius livläkare att man kan lägga en levande darrocka (en art av rockor som kan ge elektriska stötar), under fötterna på patienter med gikt för att bota deras värk. I dag behövs dock inga fiskar under fotsulorna för att hjälpa patienter med olika typer av smärta. Under lokalbedövning kan man numera med hjälp av en nål föra in en elektrod till nerverna kring exempelvis ryggmärgen. Med elektriska impulser blockeras smärtsignalerna hos patienter med många olika smärtproblem; bland annat kärlkramp, kronisk huvudvärk, ansiktssmärta eller smärta i rygg och ben. Med hjälp av en fjärrkontroll kan sedan patienten själv styra impulsernas styrka för att få mesta möjliga smärtlindring.

Annons
Annons

Även om behandlingen kan hjälpa många olika typer av patienter är det vissa som har större chans än andra att bli hjälpta av neuromodulering.

– Särskilt patienter med kärlkramp brukar bli mycket bättre av den här metoden och likaså den enormt stora gruppen patienter med havererade ryggar. Den fungerar också bra på personer som fått nervskador efter ett trauma, säger Anders Wåhlstedt, överläkare på smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset. 

Smärtbehandlingen fortfarande relativt okänd 

Men trots att metoden visat sig vara effektiv är det fortfarande relativt få patienter som får ingreppet utfört, främst av två anledningar.

– Det har blivit bättre på senare år men fortfarande är neuromodulering en ganska okänd metod inom läkarkåren. Tidigare ansåg också många läkare att patienterna skulle ha provat all tung medicinering innan de kom ifråga för neuromodulering. Men det synsättet håller på att förändras och numera kan man få ryggmärgsstimulering före tunga morfinpreparat, säger Kliment Gatzinsky.

Annons
Annons

– Sedan kan många tycka att det verkar otäckt med neuromodulering, men metoden är densamma som för epiduralbedövning. De flesta patienter som jag träffat brukar efteråt säga ”Var det inte värre än så här?”, säger Anders Wåhlstedt.

Inga biverkningar av neuromodulering

Precis som med alla ingrepp kan nervstimuleringen leda till komplikationer på grund av den ökade infektionsrisken, men i övrigt finns inga biverkningar av behandlingen.

– Det sämsta som kan hända är att elektroden flyttar lite på sig så att man inte får den smärtlindring som det var tänkt, men då kan vi gå in igen och se till att elektroden hamnar rätt. Och om man ändå inte trivs med elektroden går det alltid att plocka bort den, säger Anders Wåhlstedt.

Andra argument som använts mot behandlingen är kostnaden.

– Det klagas ofta på att behandlingen är dyr, totalt sett kan den landa på uppåt 200 000 kronor. Men om det innebär färre läkarbesök för patienten, mindre medicinintag och att man slipper vara sjukskriven blir det ändå ekonomiskt fördelaktigt, säger Kliment Gatzinsky. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-05-18 06:55 (4 år sen)

  Jag har högersidig Artros uppifrån enda ner fot, underben, vad, knä, överben, höft, lår, skinka, sidan midjan, arm, axel, huvud och ofta migrän med kräkningar orkar snart inte mer men måste orka och tränar flera gånger i veckan inget hjälper.

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-5 14:06 (5 år sen)

  Hej.
  Jag har en vansinnig smärta från ryggen och har enligt en gammal röntgen en lindrig påverkan mellan 7-9 bröstkotan . Jag menar att det är rotpåverkan. Jag råkade även ut för att min bindväv gick sönder i ryggen på samma sida för två år sen och har växt ihop fel. Jag kan inte ligga ordentligt , jag kan inte luta ryggen mot ett säte ej heller köra bil längre . Det smärtar oerhört och ryggmuskeln sväller och trycker på hjärtat ... vad gör man? Jag blir galen av smärtan som jag haft i två år nu. Sjukgymnasten fick ner den mest akuta smärtan i bröstbenet men jag klarar inte att komma förbi trycket, svullnaden och den akuta smärtan som uppstår i mina dagligs sysslor. Tacksam för svar !
  Mvh
  Lena

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-9 10:46 (5 år sen)

  Vill veta hur lång tid det tar innan smärtan går över ” min mor fick elstötar i benet/ foten pga diskbråck i går. Hon har jättejätte ont nu. Tacksam för svar // Lj

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-6 12:11 (7 år sen)

  jag har sedan många år värk i båda höften. Mest när jag sover. Därför:
  varje kväll sätter jag på TENs på höften. Reglerar till bekväm nivå - och sover utan smärta. har tighta trosor så lapparna inte lossnar (har aldrig hänt) .
  Jag är diabetiker och äter redan en mängd mediciner. Därför tacksam att slippa starka värktabletter.
  Jag fick tipsa genom min dotter som är barnmorska - TENS används ju vanligt vid förlossningar.
  PS
  enl min erfarenhet: billiga apparater (med kontaktgele) ger sämre effekt. TENS köper man själv utan recept på nätet eller rehab-affär

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-6 12:51 (7 år sen)

  jag har sedan många år värk i båda höften. Mest när jag sover. Därför:
  varje kväll sätter jag på TENs på höften. Reglerar till bekväm nivå - och sover utan smärta. har tighta trosor så lapparna inte lossnar (har aldrig hänt) .
  Jag är diabetiker och äter redan en mängd mediciner. Därför tacksam att slippa starka värktabletter.
  Jag fick tipsa genom min dotter som är barnmorska - TENS används ju vanligt vid förlossningar.
  PS
  enl min erfarenhet: billiga apparater (med kontaktgele) ger sämre effekt. TENS köper man själv utan recept på nätet eller rehab-affär

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-25 18:06 (9 år sen)

  Jag kör tens eller TNS som de också kallas sen många år tillbaka och tycker väl det fungerar sådär. Allt beror säkert på vilken typ av smärta man lider av. Min rygg och led-muskelsmärta tar den bara när någon nerv är i kläm så jag får känselbortfall i armarna. Då kan den vara till hjälp men för själva muskel och ledvärken ger jag den ingen större rekommendation. Men precis som smärta i sig är enormt individuellt, så är ju även behandlingen det. Det som fungerar för den ena fungerar inte alls för den andra. Men för de som lider av "bara" nervsmärta kan jag tänka mig att det kanske hjälper bättre/bra med tens/elektrostimulering :)

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-25 18:06 (9 år sen)

  Neuromodulering finns i olika behandlingar, t ex TENS, som ofta rekommenderas av sjukgymnaster. Jag prövade det första gången under ett rehabiliterngsuppehåll på Orups sjukhus i Skåne. Faktisk fungerade det, om än inte så definitivt entydigt, som man kunde ha förväntat sig. Köpte sen en egen TENS apparat för dels att lindra smärta, dels för att behandlings stimulera och blodgenomströmning efter en ryggmärgsoperation. Ibland lindrar den elektriska stimulansen ganska bra, ibland inte -- fråga mig inte varför. Den ersätter inte behovet av fysioterapi eller behandling med smärtstillande medicin. Fast erfarenhet finns av behandlingen, är det hela lite taffligt presenterat i den användarbok som följer med när man köper apparaten (kostar ca. 2500 kr).

  Man behöver inte låta sig operera för att få TENS behandlingen. Elektroderna placeras på ställen på huden i närheten av de värkande nerverna. Vill gärna höra vilka erfarenheter andra har av bruket av TENS, som också kan köpas i en billigutgåva på postorder. Jag köpte min i en medicinalaffär.5


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.