Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Anders blev smärtfri efter neuromodulering

Anders blev smärtfri efter neuromodulering
Annons

Det var en vanlig dag på jobbet som ventilationsmontör för Anders Magnhammar, 40. Men när han skulle böja sig ner för att lyfta ett ventilationsrör smällde det till i ryggen och han fick våldsamt ont. En röntgenundersökning visade på diskbråck och någon dag senare blev han opererad. Men läkeprocessen efter operationen gick inte som planerat. Ärrbildningen efter operationen skadade nerverna i ländryggen.

Anders blev smärtfri efter neuromodulering

 – Smärtan var olidlig, och det strålade ut från ländryggen  och ner i höger vad dygnet runt. I flera år hade jag så ont  att jag inte kunde göra någonting och jag blev långtidssjukskriven.

Annons
Annons

Anders Magnhammar provade mängder av mediciner. Egentligen var det bara en typ av piller med pregabalin som kunde dämpa smärtorna, men biverkningarna var många och dessutom var medicinen starkt beroendeframkallande.

– Jag försökte att trappa ner men jag fick ett sådant begär efter mer. Det kliade i hela kroppen och jag kände mig som en knarkare. Det var väldigt obehagligt.

Smärtsignaler blockeras av elektrisk impuls (neuromodulering)

Efter ytterligare utredningar och tester på Sahlgrenska sjukhuset kom förslaget om att Anders Magnhammar skulle få prova smärtlindring genom neuromodulering. Metoden innebär i korthet att ström leds till en inopererad elektrod i ryggraden. Genom elektriska impulser som kan justeras med hjälp av en liten fjärrkontroll blockeras smärtsignalerna från hjärnan.

– Man är ju lite skeptisk inför saker och ting som man aldrig har hört talas om, men jag hade så pass ont att jag inte tyckte att jag hade något att förlora, säger Anders Magnhammar.

Annons
Annons

Operationen när elektroden skulle sättas in i ryggraden gick enligt planerna, men smärtlindringen var inte så effektiv som Anders Magnhammar hade hoppats. Inget av fjärrkontrollens program var tillräckligt bra för att lindra smärtan i hela området från ryggslutet och ner i vaden. Flera gånger fick operationen göras om. Ibland flyttade elektroden på sig och ibland gick den sönder. Men till slut, efter sex operationer, blev det precis så som Anders Magnhammar hoppats.

Efter neuromoduleringen kan han bowla igen

Med facit i hand ångrar han inget, trots alla turer. Nu är han tacksam över att ha fått chansen och riktar ett tack till läkarna på Sahlgrenska.

– De har gjort ett jättebra jobb och jag har fått ett vänligt bemötande. Jag tycker definitivt att andra i samma sits som jag ska genomgå den här operationen. Men man måste ha tålamod. Man kanske inte ska förvänta sig att det ska fungera felfritt på en gång. Idag är jag i princip helt smärtfri. Visst kan jag få ont om jag lyfter lite för mycket eller för tungt, men numera jobbar jag hundra procent och bowlar för fullt.

När det var som värst trodde han inte att han någonsin skulle kunna utöva sitt stora bowlingintresse igen.

– Jag har bowlat sedan jag var tio och bowlingen har varit hela mitt liv, så det var oerhört tungt att tänka på att behöva ge upp bowlingen. När jag äntligen skulle få börja spela igen i somras var jag livrädd för att det skulle göra ont i ryggen. Men det gick bra, jag fick bara lite vanlig träningsvärk. Nu bowlar jag två gånger i veckan och sen kör vi matcher ovanpå det. Det var helt omöjligt för inte så länge sedan. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ingis 2021-04-25 18:07 (3 år sen)

  Hej!
  Jag ber om hjälp!
  Nu kan jag inte stödja på vänster ben. Det har blivit så illa, säkert Pga att jag dammsög bilen och nästa dag så dammsög jag väldigt lite men ändå.
  Den tredje dagen hade jag spänningar i ländryggen och runt ikring det området. Då hackade jag lite ogräs i min trädgård, bara lite försiktigt i en rabatt trots att jag hade lite ont i ländryggen.
  Sedan dess gör det fruktansvärt ont i ländryggen och det strålar ut igenom underbenet och ut till vänster fot!
  Jag har inte kunnat stödja på vänster ben på en månad nu.
  Jag vill bli röntgad. Men jag vet inte vart jag ska vända mej?
  Jag ber verkligen om hjälp!
  Jag har bett min DL men han säger bara att det kommer att ta tid....
  Jag vill gärna ha neuromodulering!
  Ingis

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-24 14:49 (5 år sen)

  Jag har i många år haft mycket ont från ländrygg o ner i ena benet. Även domningar o svårt att gå o använder för det meste rollator. Den hemska smärtan kom plötsligt när jag vaknade en morgon o det gjorde så ont att jag knappt kom upp ur sängen.
  Läkarna har inte kunnat hjälpa mig o det känns hopplöst. Mycket ont dygnet runt i 20 år!
  Finns det någon hjälp för mig? kan jag skriva egenremiss till Sahlgrenska o begära smärtmodulering?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-18 00:47 (5 år sen)

  En fantastisk historia!Jag har kämpat i 4 år nu efter att under 11/2 års tid ådragit mig 5 diskbråck .Ingen operation eftersom jag enligt ortopeden inte tillhör den grupp dom opereras(hade en ångest o depressiv period för 25 år sedan vikten måste ner minst 20 kg till 60 kg.Är rökare (väldigt sparsamt men fick.Etbjiuds sjukgymnastik o starka opioder.
  Har för ont för kunna ta mig med taxi dit.
  Att få en sån möjlighet till att få sitt liv tillbaka (har tonårsbarn o är gift)skulle vara som ett mirakel även om vägen dit verkar lite gropig.Mem när man hatar varje tablett dom jah måste ta för att huvudtaget kunna vata uppe några timmar per dag.Imgen människa ska behöva ha det så här.Önslar att detta jag skulle kunna bli erbjuden .Skulle inte tveka en sekund.Hoppas på all bättring till Anders som fick chansen
  Tack !
  Carina Marcusson

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-11 17:14 (6 år sen)

  Hej har varit med om bilolycka och har ständig värk i nacke axlar och armar. Har oxå fått kronisk migrän som jag får Botox injektion för så jag kan ta mig upp ur sängen. Trots detta svår värk och en mycket problematisk vardag. Kanske vore detta ngt för mig??? Mvh Carola Hansen

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-22 10:15 (6 år sen)

  Hej
  Jag fick arbetsskada pga min chef tvingade mig till tunga lyft när jag varr 27 år
  O sedan dess har fått olika tabletter som inte verkade
  O o alla ska ha den här metoden så skulle medicin företag gå i konkurs
  Annars skulle läkare vara mer humanitära och tala med sina patienter om det som är bäst
  Men läkare har inte mer 5 minuter för att undersöka sina patienter och ordet som alltid har jag hört vi fortsätter på samma mediciner
  Trots dem kanske hjälper lite på ena sidan men dom förstör mycket på andra sidan

  Tack

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-19 10:23 (6 år sen)

  Jag är 74år har bechtrew och spinalstenos tror ni att ni kan göra något åt min smärta
  Mvh Göran

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-13 16:21 (6 år sen)

  Jag har så fruktansvärt ont i låret (VÄ) Är opererad i ryggen 3 ggr.
  Var kan jag få hjälp med blockad av nerv? Stockholmstrakten?

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-25 15:37 (7 år sen)

  Fungerar neuromodulering även på diskbrock i nacken. Jag har en smärtsam whiplashskada med nacksmärtor och kraftiga domningar i speciellt höger arm. Kan tillägga att jag även har diagnosen Arnold Chiaris Typ 1 och är opererad för detta på Neurokirurgen i Lund, december 2016. Jag är aktiv trots smärtorna och försöker klara mig utan smärtlindring även om det är mycket plågsamt. Det hade varit underbart om det fanns ett sätt att minska smärtan.

 • Avatar Tidigare användare 2017-04-24 18:51 (7 år sen)

  Hur kan jag få hjälp att få in en neurmodulering?
  Jag har haft ont sedan oktober 2005, men då hade jag inte sååå ont som nu.
  Jag vet inget som hjälper mej.
  Ingis ifrån Lund

 • Avatar Tidigare användare 2017-04-24 18:49 (7 år sen)

  Hur kan jag få hjälp att få in en neurmodulering?
  Jag har haft ont sedan oktober 2005, men då hade jag inte sååå ont som nu.
  Jag vet inget som hjälper mej.
  Ingis ifrån Lund


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.