Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Migrän debuterar allt tidigare hos barn


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-03

Annons

Migränpopulationen över tid är mer eller mindre oförändrad. Men migränsjukdomen hos barn debuterar tidigare nu jämfört med förr.

– Det är på grund av att barn idag exponeras mer för de utlösande faktorerna än tidigare. Förekomsten av migrän är oförändrad över tid, men antalet migränanfall har ökat som en konsekvens av att antalet utlösande faktorer är vanligt förekommande, säger Carl Dahlöf, överläkare och professor vid SDS-kliniken i Göteborg.

De utlösande faktorerna menar Carl Dahlöf kan vara allt från att barn spenderar flera timmar framför datorn till att de ska hinna med flera fritidsaktiviteter efter skoltid.

Före puberteten är migränsjukdomen lika vanlig mellan könen. Därefter är sjukdomen två till tre gånger vanligare bland kvinnor. Var femte kvinna i fertil ålder beräknas ha migrän. I en svensk studie, som tittat på migränpopulationen i Sverige, visar resultaten att ungefär 13 procent av befolkningen mellan 18-68 år har migrän. För barn och unga under 18 år är det ungefär tio procent av pojkarna och 15 procent av flickorna som har migrän. &nbsp

– Siffrorna visar själva utvecklingen av migrän hos barn, men sedan visar det sig att förekomsten tenderar att minska snabbare för pojkar och att det är mer övervägande att flickor och kvinnor sedan har migrän. Vi tror att den hormonella obalansen med menstruationscykeln är en bidragande faktor till att fler anfall uttrycker sig hos kvinnor och flickor jämfört med hos män och pojkar.

Läs en längre version av nyheten här

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.