Forum Smärta


Frosen sholder?

Hej undrar om någon här har haft frosen sholder? Har nu i ca 8 månader haft värk i axeln som bara blivit värre med svår rörelse frihet av armen och värk/smärta varje dag. Har den senaste 1 och halv månad varit sjukskriven. Väntar på tid till ortoped. Nu till min fråga isamband med frosen s har ni även haft värk i handleden och att tummen varit svår att röra? Har någon gått genom en op för detta? vad gjorde man och blev det bättre? Hade ni hjälp av fysioterapi före? (har prövat ingen hjälp) tacksam för svar Börjar kännas som att man bara vill ge upp och humöret dalar här nu just.

Hej. Jag har haft frosen shoulder, först i den ena armen, sen i den andra. Min doktor sa att det sämsta jag kunde göra var att hålla armen stilla hela tiden eftersom armen då kunde fastna i sitt läge=omöjlig att böja eller höja. Istället så menade han att jag skulle försöka trotsa smärtan och försöka tänja lite varje dag. Han sa att det skulle kunna dröja allt mellan 30 dagar och ett halvår innan stelheten skulle ge med sig. Jag gjorde som doktorn sagt, men lade in tänjningarna på kvällen när jag låg i sängen och skulle få en hel natts vila direkt efter "träningen"= töjningsövningarna. Det gällde att trotsa smärtan och tänja lite till och lite till kväll efter kväll. Kommer inte ihåg riktigt hur länge det tog innan jag var normal i resp. arm. Har för mig att det tog ett par månader. Jag var väldigt stel och kunde inte alls böja armen. kunde inte borsta hår eller ens föra armen med en gaffel upp till munnen. Tur att inte båda armarna drabbades samtidigt. Alltså jag har hört att det beror på ett virus. Tror inte jag hade något problem med fingrar. Vet att min mor och hennes syster och båda hennes bröder fick domningar i tumme p.g.a att en nerv i handen låg i kläm. Det avhjälptes med en mycket enkel operation hos en neurologkirurgisk avdelning på sjukhus. Detta behöver inte ha samma orsak som frosen shoulder, men klart är väl att nerven kan ligga i kläm p.g.a. muskelstelheten i armen. Jag mötte en gång en man som hade frosen shoulder i båda armarna. Hans läkare hade sagt till honom att han absolut inte fick göra något som gjorde ont. Hans armar hade fastnat i böjd ställning så han var sjukpensionerad p.g.a. det. Tur för mig att min läkare sa annorlunda. Annars hade jag nog varit mycket invalidiserad idag. Jag vill alltså ge dig rådet att försöka tänja lite då och då, helst varje dag. Du ska se att det då långsamt börjar gå att tänja mer och mer och till slut så kan du göra alla rörelser med armen som du kunnat tidigare. Håll ut. Ge inte upp! Kram Anna


Tack Anna för dit svar. Har nu sluppit till ortoped det visade sig att det inte var frosen sholder utan uttöjt ledband med axelleden som fallit framåt. Så nu är det träning på gym som gäller. Skönt att äntligen ha fått rätt diagnos.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons