Forum Smärta


Forumtråd: Fönstertittarsjukan

Bara en liten fundering, inte mycket att tjafsa om. Det som förvånat mig är att det inte nämns hur otroligt effektivt det är.
Så här är mina funderingar.
Det har i flera program tagits upp det som kallas fönstertittarsjukan, alltså dålig blodförsörjning eller snarare dålig syreförsörjning framför allt till benen för äldre personer vid promenad.
Själv fick jag till och från smärtor i höger vad när jag promenerade i snabb takt, efter flera rekommendationer så minskade jag takten ordentligt, så att smärtorna försvann. Jag är själv 70 år.

Nu till nästa information jag fick från ett av läkaren Michael J. Mosley intressanta program som sänts på TV. Han gjorde någon sorts test på en testcykel, övervakad av någon fysiolog.
Det visade sig att Michael Inte hade fullt så ungdomlig konditions som han hoppats.
Det kommenterade fysiologen med, när vi blir äldre så får vi försämrad lungfunktion.

Så en dag några veckor senare hade min åldrade hjärna bearbetat de två uppgifterna i smyg.
Häpp nästa gång jag fick ont i vaden, ökade jag på andningen, alltså jag forcerade andningen medvetet, utan att kroppen kände av någon andfåddhet.
Döm om min förvåning, hundra meter senare var smärtan som bortblåst. Helt klart hade jag ökat på blodets syresättning så pass att det kompenserade för mina lungors sämre funktion och att blodkärlen har sämre blodflödet. Detta har jag med tiden utvecklat vidare, så att jag alltid när jag går eller kör motionscykel, använder mig av forcerad andning.
Eventuellt kan det vara så att samtidigt som min kondition förbättrats, så har även lungornas funktion blivit bättre.

Men anledningen till att jag inte vill skriva om det på t.ex. Facebook där jag är med i grupper för personer i min ålder, är att personer i min ålder eller äldre som har fönstertittarsjukan, troligen även har dålig balans. När man andas forcerat under längre tid blir man gaska yr i huvudet, så jag vill inte förorsaka att äldre personer ramlar och bryter sig eller ännu värre slår i huvudet.

Hur jävla svårt kan det vara att dra dessa slutsatser.
Jag tror inte det är en bra ide att ta upp det i ett program utan varningar. Bordje nog även läggas lite forskning på det, inte precis Nobelprisnivå, men det kanske skulle kunna vara till nytta för någon.
Själv går jag dagligen en timme ute och en timme på löpband/motionscykel. Så jag har nog ganska bra kondition.Jag är 70 år så det hela har varit och är fortfarande till stor hjälp för mig.

Jag förväntar mig varken svar eller tack för mitt inlägg. Däremot hoppas jag att jag inte blir illa behandlad för det jag skrivit. Det är annars min erfarenhet att jag blivit mobbad när jag löst problem under mitt arbetsliv.
Dessutom har jag blivit illa behandlad av personer som trott dom skall få mig komma ut som homosexuell. Jag skiter i andras sexuella vanor. Har nog tappat livslusten efter ett liv med mobbning. Jag lider av Undvikande/schizoid personlighetsstörning och har slutat umgås med andra.
Jag har skickat mailet till flera ställen eftersom jag har dåliga erfarenheter av att försöka få feedback på mina funderingar.

Hälsning
Lars Zettergren
Tel: 0738999670
PS

Jag har en hel del ytterligare funderingar kring detta med andningen vid ansträngning, men antar att ingen är intresserad.
Min erfarenhet är att ingen är intresserad av mina ytterligare funderingar när jag delat med mig av saker jag funderat ut.
Ibland har det nog tyvärr blivit lite fel, när någon försökt utveckla mina tankegångar, eftersom dom då inte har haft hela den tankekedja, som fått mig att komma fram till de slutsatser jag dragit. Det har även hänt att jag kommit på saker som kompletterat mina funderingar, som jag alltså inte kunnat förmedla vidare.
Men som sagt jag tror inte mina funderingar har något värde. Det är nog bäst att förbigå mina inlägg med tystnad. Det är det vanliga när jag delat med mig av mina funderingar, så varför skulle detta vara ett undanta.
DS

I morgon skall jag på magnetröntgenundersökning där man kollar det man misstänker är Fönstertittarsjukan. När jag gått 180 meter så börjar det nypa i lårmusklerna, fortsätter jag då att gå så tvingas jag att stanna efter 20 meter. När jag vilat i en minut kan jag fortsätta att gå utan problem, men bara i 180-200 meter. Mina blodådror är kontrollerade i benen som visar normala, men halspulsådrorna är igenslaggade. Hoppas dom kan operera bort detta för det börjar bli jobbigt.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons