Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Krokigt finger

Frågor och svar om krokigt finger, fingerartros och behandling 2012


Publicerad den: 2012-10-02

Annons

Injektionsbehandling i Helsingborg?

Fråga 1: Jag bor i Helsingborg och behöver snart opereras. Utförs den nya injektionsbehandlingen här också eller gäller den bara patienter i Uppsala?

Svar från Stephan Wilbrand: Hej, Såvitt jag vet så kan Du få injektionsbehandling på Handkirurgiska kliniken i Malmö. Om Du kan få hjälp i Helsingborg vet jag inte.


Hur många injektioner vid dupuytrens kontraktur?

Fråga 2 från Niolca: Hej, jag blev opererad 2004 för Dupuytrens kontraktur i vänster långfinger och blev hjälpt. Nu har jag fått samma problem med vänster pekfinger. Vill helst slippa kirurgiskt ingrepp och läser nu att det finns hjälp att få med injektioner istället. Hur många injektioner behövs?

Annons
Annons

Man 73 år

Svar från Stephan Wilbrand: Hej, sannolikt kan man åtgärda din Dupuytren´s kontraktur i vänster pekfinger med en injektion. Du behöver dock träffa en specialist i Falun.


Långtidsresultat av behandling mot dupuytrens?

Fråga 3 från Amroland: Vad vet man om långtidsresultaten av injektionsbehandling av Dupuytren?

Svar från Stephan Wilbrand: Vi har i Uppsala följt patienter som fick injektionsbehandling för 4 år sedan. I februari 2013 kommer vi att kalla patienterna för 5 års uppföljning.

Annons
Annons

 
Fråga 4 från Amroland: Tack för svaret om långtidsresultat. Men hur var resultaten efter 4 år?

Svar från Stephan Wilbrand: Efter 3 år hade ca 35 procent av patienterna fått ett återfall och efter 4 år var siffran 45 procent. Något högre siffra än efter kirurgisk behandling.

Botemedel mot vikingasjukan?

Fråga 5 från Sussex: Jag har den s.k. vikingasjukan i ett par fingrar. I en artikel i media för någon månad sedan sas det att man kommit på botemedel. Finns det tillgängligt i Sverige och hur fungerar det?

Svar från Stephan Wilbrand: Läkemedlet är godkänt för behandling av Dupuytren´s kontraktur sedan 1, 5 år. Läkemedlet är ett biologiskt enzym som löser upp och försvagar binvävssträngarna som orsakar böjfelställning i de drabbade fingrarana

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Tidig behandling en nackdel

Fråga 6: Hej - min man har begynnande/lindriga problem ännu, i ena handen framför allt. Är det fördelaktigt att göra något åt det i detta tidiga skede? Eller ska han vänta tills det blir besvärligt för honom?

Svar från Stephan Wilbrand: Nej, Det är snarare en nackdel. Att behandla i för tidigt stadium kan öka risken påtagligt för komplikationer.

Opererad mot dupuytrens kontraktur

Fråga 7: Jag opererades för 3 år sedan för Dupuytrens kontraktur. Min lillfinger var då helt böjd mot handflatan. Resultatet var inte lyckat och fingret rätades inte ut medan jag har ärrbildningar i handflatan. Kan den nya metoden (spruta) förbättra resultatet? Drar mig för ytterligare en operation. Är 70+ kvinna.

Svar från Stephan Wilbrand: Det kan jag inte svara på via en chatt. Behöver se ditt finger i så fall. Men om det finns en tydlig sträng så går det oftast att injektionsbehandla ett finger där man tidigare opererat.

Vikingasjukan?

Fråga 8: Har sen tidigare dragningar i bägge ringfingrar. De går inte att bli raka

Svar från Stephan Wilbrand: Det du beskriver låter inte som Vikingasjukan utan är snarare orsakat av något annat.

Ärftlighet främsta orsaken till Dupuytrens kontraktur

Fråga 9 från Amroland: Varför får man Dupuytrens? Ärftlighet? Levnadsvanor? Vad ska man göra för att det ska utvecklas så långsamt som möjligt?

Svar från Stephan Wilbrand: Den främsta orsaken är ärftlighet. I viss mån levnadsvanor och man vet att Dupuytren är vanligare hos patienter som har diabetes, som röker, som har höga blodfetter, som har skadat sig i handen tidigare (benbrott, senskador). Man kan inte påverka sjukdomsförloppet genom att göra ngt speciellt. Däremot så bör man inte röka för det påverkar sjukdomen mycket negativt.

Är mina symtom vikingasjukan?

Fråga 10 från Borreliaaktivist: Min syster har fått diagnosen Vikingasjukan pga ett krokigt långfinger, själv har jag haft neuroborrelia 2007 som kom 10 år efter undermåligt och för sent behandlad borrelia med EM. Under 2008 kroknade båda lillfingrar, men gick tillbaka efter flera behandlingar med akupunktur mm med TCM hos en duktig kines. Under den här regniga sommaren har jag fått problem med inflammation i knogen dig 2 och 3 hö hand och fingrarna hakar upp sig och vill krokna under natten. Är detta Vikingasjukan?

Svar från Stephan Wilbrand: På din beskrivning låter det inte som Vikingasjukan utan snarare "triggerfinger”.

Kan man stoppa utvecklingen av sjukdom?

Fråga 11: Har precis märkt ett par små knutor som börjar utvecklas till en sträng ner mot handflatan nedanför ringfingret. Fingret har ej börjat krökas ännu. Är 60 år, kvinna.

1) Kan man göra något själv för att stoppa utvecklingen?

2) Beträffande sprutor med enzym, när är rätt tid att sätta in dessa?

3) Hur tidigt kan man börja med någon slags behandling för att stoppa fortskridandet?

Svar från Stephan Wilbrand: Man kan inte påverka sjukdomsförloppet men vanligtvis fortskrider sjukdomen mycket långsamt (det tar oftast flera år). Enzymbehandling blir först aktuell när fingeret är böjt.

Samband mellan peyronies och dupuytrens?

Fråga 12: Hej! Finns det något samband mellan peyronies och dupytrens?

Svar från Stephan Wilbrand: Ja, det finns ett samband, mellan Peyronies, Mb Ledderhose (vikingasjukan i fotsulan) och Dupuytren´s.

Konvalescensen efter injektionsbehandling?

Fråga 13 från Amroland: Hur ser konvalescensen ut efter injektionsbehandling? Förband, träning, tid tills man liksom är "återställd"??

Svar från Stephan Wilbrand: Injektionsbehandling ges två dagar (ibland tre eller fyra) i rad. Konvalescensen är vanligtvis 3-7 dagar.

Skillnaden mellan fingerartros och krokigt finger

Fråga 14 från Britt: Hej Stephan. Jag är en kvinna, 60+, som har lindriga problem med svullna och stela fingrar. Min läkare säger att det är fingerartros. Vad är skillnaden mellan fingerartros och krokigt finger?

Svar från Stephan Wilbrand: Artros sitter i lederna (brosket i lederna som förstörts) Vikingasjukan eller Dupuytren´s kontraktur som det även kallas sitter i mjukdelarna i bindehinnan i handflata och fingrar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.