P-salva för män ska testas i Sverige

Snart kanske man kan hindra graviditet med hjälp av en p-salva för män. Nästa år startar en internationell studie om preventivmedlet och det ska då testas i Sverige, skriver Dagens Nyheter.


Publicerad den: 2017-11-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Salvan innehåller en kombination av två hormon, gulkroppsliknande hormon och testosteron. Och metoden går ut på att hämma spermieproduktionen. I en förstudie gav salvan 89 procent av männen färre än en miljon spermier per milliliter utlösning, vilket är långt under den normala nivån. Slutar mannen att använda p-salvan så kommer spermieproduktionen tillbaka relativt snabbt. 

 

– Vi har gjort mindre studier i USA för att undersöka den optimala dosen, hur effektivt den hämmar spermieproduktionen och vilka biverkningar den kan ge på blodtryck, hud, vikt, lust och humör. Det är en väldigt förmånlig biverkningsprofil och därför vill vi gå vidare till större studier nu, säger Kristina Gemzell Danielsson till DN.

De vanligaste biverkningarna var akne, hudirritation, ökad lust, viktnedgång och påverkan på humöret. 

Den internationella studien börjar nästa år och då kommer salvan bland annat testats på svenskar. Studien kommer pågå i ungefär två år.

Annons
Annons

  Källor

 • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/manligt-preventivmedel-ska-testas-i-sverige/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-11-28 18:42 (4 år sen)

  Goddag

  Det ska bli mycket spännande att följa denna trevliga forskningsstudie inom den framtida manliga graviditetsprevensionen.

  Vänligen skriv en artikel om forskare bakom denna efterfrågar testpiloter dom närmaste åren.

  Jag är en trevlig 39 - årig gentleman som mycket gärna vill medverka som testpilot i denna mycket trevliga forskningsstudie.