Extra akut p-piller tas snabbare

Tonårsflickor som fått en extra dos akut p-piller var mer benägna att snabbt använda skyddet efter oskyddat sex. Det visar en studie med 420 flickor i åldrarna 15 till 19 år vid Ungdomshälsan i Uppsala.

Publicerad den: 2013-10-16
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Flickorna i studien kom till ungdomsmottagningen efter att de hade haft oskyddat sex. De fick ett akut-p-piller ("dagen-efter-piller") som de tog direkt. Halva gruppen fick dessutom en informationsbroschyr, en kondom och en extra dos akut p-piller.

Ju tidigare ett akut p-piller tas efter oskyddat samlag desto större är chansen att det förhindrar en oönskad graviditet. Cirka 40 procent av dem som fått ett extra piller hade använt det i snitt drygt 15 timmar efter oskyddat sex. Bland dem som inte fått ett extra piller hade knappt en fjärdedel använt akut p-piller och det i snitt 26 timmar efter oskyddat samlag.

– Ett glädjande resultat. Det finns skäl till att ungdomsmottagningar rutinmässigt delar ut en extra dos akut p-piller när tonårsflickor söker hjälp efter oskyddat sex, säger barnmorskan Margareta Larsson, docent vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, till UNT.se.

Annons
Annons

Inget i studien tyder på att tillgången till akut p-piller ledde till ett ökat sexuellt riskbeteende.

– Vi fann inga skillnader mellan grupperna när det gällde användningen av olika p-medel eller oskyddat sex. I båda grupperna uppgav runt tio procent av flickorna att de haft oskyddat sex vid sitt senaste samlag.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons