Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Oprovocerad yrsel?

Hej. Jag har med en/ett par månaders mellanrum haft yrsel. Första gången hade jag det i sexan, nu går jag tredje året på gymnasiet. Jag har haft det 5-6 ggr kanske. Det varar i ett par minuter och jag känner någon minut innan att det är på väg, kan inte beskriva hur.

Mina symtom är:
Yrsel
Flimmer för ögonen (kan knappt se)
Tjutande/pipande i båda öronen, det låter som om allt är långt borta
Svettningar (det nästan rinner om mig)
Rädd för att svimma

När det går över efter ett par minuter så mår jag bra igen.

De gånger jag fått det har varit på helt olika platser, två gånger var det i ett lugnt bibliotek, en gång utanför ett provrum när jag var lite stressad, en gång på min praktik på ett sjukhus.. vad är det för något? Är det farligt?

Svar:

Hej,

Du beskriver under anfallen också kallsvett, att det tjuter i bägge öron, att det kan vara svårt att se och en räddsla för att svimma men ingen samtidig huvudvärk eller andra tydliga symtom från nervsystemet.

Panikångestattacker är i typiska fall 5-10 minuter, då upplever man ofta hjärtklappning, kallsvett, stickningar i fingrar och tår, räddsla och kraftig yrsel. Din beskrivna räddsla för att svimma under attacken och Din ursnabba återhämtning inom några minuter kan tala för detta.

Migränrelaterade yrselattacker kan ge en kraftig yrselkänsla och även synfältsförändringar. Man kan då uppleva svarta prickar eller "myrornas Krig" i synfältet. Oftast vara sådana attacker längre än 10-15 minuter. Man brukar vara väldigt ljus- och ljudkänslig under attacken.

Störningar i ett av balansorganen kan ge karusellattacker. Eftersom ögonen då samtidigt gör ofrivilliga ryckningar har man svårt att fokusera blicken under anfallet. Efteråt är man ofta trött och sjösjuk ett tag.

Föreslår till att börja med att Du beskriver Dina attacker för skolsköterskan eller för Din husläkare.

Med vänlig hälsning

Christian Geisler
Leg läkare spec. audiologi och ÖNH sjukdomarDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons