Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ögon

Ytlig skada på hornhinnan (kornealerosion)

Små olyckor kan leda till att hornhinnan, det centrala yttre lagret av ögat, skadas. Ofta ger det smärta, tårflöde och svårt att titta mot ljus. Vanligen läker skadan utan problem men behandling rekommenderas för att förhindra komplikationer.


Uppdaterad den: 2020-06-24

Annons

Vad är en ytlig skada på hornhinnan?

En ytlig skada på hornhinnan (kornealerosion) är en avskrapning av en större eller mindre del av hornhinnans ytskikt, eventuellt en reva i hornhinnan.

Tillståndet är ganska vanligt, särskilt hos små barn.

Annons
Annons

Symtom

Det uppstår omedelbart smärtor, ljusskygghet (smärtor när det kommer ljus i ögat), känsla av att ha skräp i ögat och tårflöde. 

Orsak

Ytliga skador uppstår vanligtvis av till exempel av en gren som slår mot ansiktet, eller genom att exempelvis en fingernagel eller en mascaraborste hamnat i ögat. Kontaktlinser kan också ge sådana skador vid oförsiktig insättning, uttagning eller långvarig användning. Det tunna cellskiktet som ligger längst ut skadas. Alla kommer inte ihåg att man har skadat ögat, eller lagt märke till att det ögat skadades. 

Risken för en ytlig skada på hornhinnan är större om man inte använder skyddsglasögon vid arbete där små delar kan skada ögat. Risken är också större om man använder kontaktlinser, särskilt vid dålig hygien och/eller om man använder linser på natten. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien och fynd vid undersökningen. Först görs en bedömning av synen, ögats utseende och pupillernas reaktion på ljus. För att underlätta undersökningen kan lokalbedövning droppas i ögat (vilket kan svida en kort stund). Dessutom kan man använda ett färgämne, fluorescein, som lägger sig i sårytan på hornhinnan och synliggör var skadan sitter.

Behandling

I de allra flesta fall läker skadan av sig själv, och den viktigaste behandlingen är smärtstillande läkemedel, såsom ibuprofen eller naproxen. Man kan också kombinera dessa läkemedel med paracetamol

För att förebygga att en infektion uppstår i ögat brukar man rekommendera lokal behandling med antibiotika. Antibiotika kommer som droppar eller salva. Fördelen med salvan är att den är smörjande och därmed kan lindra besvären. Nackdelen är att det kan vara svårare att få salvan i ögat och att man ser suddigt ett tag efter appliceringen. Ett ögonbandage behövs inte. 

Vanliga kontaktlinser ska inte användas förrän ögat har läkt helt. 

Prognos

Ytliga skador repareras snabbt, men om skadan är utbredd eller trängt djupare kan utläkningen ta längre tid. Ibland uppstår en infektion eller ett djupare sår på hornhinnan. Sådana tillstånd måste behandlas akut för att förhindra att det uppstår ärrvävnad som kan ge permanent synnedsättning. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.