Äldres hälsa
Senast publicerade artiklarna
-
”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”
Vilka bör vaccinera sig mot lunginflammation? Och behöver man förnya vaccinationen någon gång? Här svarar Adam Roth, specialistläkare och enhetschef på enheten för vaccinationsprogram, Folkhälsomyndigheten.
2 Kommentarer -
Benskörhet och kosttillskott - det behöver du veta
Experten svarar på frågor rörande benskörhet (osteoporos) och kosttillskott.
-
Träningsövningar för dig med artros - fysioterapeuten visar
Se fysioterapeutens övningar för träning med artros.
-
Här är Livsmedelsverket nya kostråd för äldre
Vissa äldre kan behöva äta lite mer protein än vad yngre personer gör, då proteinet hjälper till att hålla kroppen stark och aktiv. Är man över 75 år behöver man dessutom få i sig mer D-vitamin än tidigare, då hudens förmåga att omvandla solsken till D-vitamin minskar m...
11 Kommentarer -
Tre personer berättar: Så lindrar vi vår artros
Att ha artros kan innebära smärta, funktionsnedsättning och ledförändringar. Operation hjälper inte alla och idag finns det inget läkemedel som kan bota sjukdomen. Men det finns sätt att minska smärtan. Här berättar artrospatienter om hur de lindrar sina symtom.
-
Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.
-
Vaccinationsprogram för äldre dröjer: ”Det finns en åldersdiskriminering”
Personer över 65 år löper större risk att drabbas av komplikationer vid sjukdom, precis som barn. Trots detta verkar det ta lång tid att införa ett vaccinationsprogram som omfattar influensa och pneumokocker för äldre.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Vård vid livets slut, palliativ vård
Vid obotlig sjukdom och begränsad tid kvar i livet övergår vården från att vara botande i första hand till att bli främst lindrande, palliativ vård. Den palliativa vården ska se till helheten, vara individuellt utformad och ske i samråd med patient och anhöriga.
-
Förebyggande av fall
Förebyggande av fall kan innebära åtgärder i hemmet såsom god belysning och borttagning av trösklar, men också åtgärder för personen såsom genomgång av mediciner och styrketräning.
-
Depression hos äldre
Allvarlig kroppslig sjukdom och försämring av hälsan är en av de viktigaste orsakerna till depression hos äldre.
-
Krökt rygg hos äldre
Med åldern blir den övre delen av ryggen, närmare bestämt bröstryggraden, lite rundare hos många. Det kallas för kyfos. Om man har mycket kyfos kallas det för hyperkyfos.
-
Läkemedel och äldre
Många äldre personer är ordinerade flera läkemedel. Hälften av de över 75 år har fem läkemedel eller fler. Med ökad ålder och ökat antal läkemedel ökar risken för biverkningar och att läkemedlen påverkar varandra (interaktioner).
-
Svåra val i livets slutskede, beslut i palliativ vård
Vid obotlig sjukdom och begränsad överlevnad kan vården behöva byta riktning . Från att vara främst förebyggande och livsförlängande behöver insatserna bli mer inriktade på livskvalitet, så kallad palliativ vård.
-
Urininkontinens hos äldre
Urininkontinens är vanligt hos personer över 65 år. Det ska alltid utredas eftersom det kan finnas behandlingsbara orsaker.