Nyhet | Preventivmedel

Regionala skillnader av aborter vid fosterskador

Stockholmare är mer benägna än andra till att avbryta en graviditet om fostret har skador som upptäcks vid fosterdiagnostisk. I Stockholm aborteras 60 procent av fostren på grund av allvarliga hjärtfel. Motsvarande siffra i övriga Sverige är 20 procent.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2015-03-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det visar ny rapport från Socialstyrelsen som analyserat och sammanställt uppgifter om fosterskador och kromosomavvikelser fram till år 2013.

– Aborter på grund av hjärtfel är ovanligt men det beror på vilket fel det handlar om. Vid allvarliga hjärtfel aborteras 60 procent av fostren i Stockholm, vilket är betydligt högre än i övriga landet, säger utredaren Karin Källén.

En av förklaringarna kan vara att kvinnor i Stockholm är äldre när de föder barn än i andra delar av landet och en stor del av aborterna beror på kromosomavvikelser hos fostret, som ökar ju äldre kvinnan är.

Annons
Annons

En annan förklaring kan vara att Stockholm oftare erbjuder så kallad screening, där skadorna upptäcks. Möjligheten finns alltså att fler fall registreras som aborter.

– Upptäcks kromosomavvikelser tidigt gör man kanske abort på ett foster som hade blivit ett missfall bara ett par dagar senare, säger Karin Källén.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons