Kvinnor med hjärtproblem kan behandlas med östrogen

Även kvinnor som har en ökad risk för hjärt- och kärlproblem ska kunna behandlas med östrogen vid klimakteriebesvär. Det visar resultatet av en ny befolkningsstudie från Karolinska Institutet.

Publicerad den: 2014-10-27
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Tidigare har kvinnor med hjärtproblem avråtts från att behandlas med östrogen vid klimakteriebesvär. Rekommendationer som utformades efter två stora studier i början på 2000-talet som visade att kvinnor som tog östrogen hade ökad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar.

Men nu presenteras en ny studie från Karolinska Institutet där forskare vid Centrum för läkemedelsepidemiologi har undersökt sambandet mellan östrogenbehandling och risk för hjärtkärlsjukdom och död, bland kvinnor som fick statiner.

Statiner är en blodfettsänkande behandling vars syfte är att förebygga hjärt- och kärlproblem hos personer som har en ökad risk att få sjukdomarna. Totalt ingick 41 000 kvinnor i studien som följdes under fyra år. Alla behandlades med statiner och drygt sju procent fick även östrogenbehandling.

Annons
Annons

Resultatet visar att kvinnor som fick östrogen nästan hade en halverad risk för död. Forskarna kunde dock inte se någon ökad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnorna.

– Andelen kvinnor som behandlas med östrogener för besvär i klimakteriet har minskat de senaste tio åren, av flera orsaker. Samtidigt har många kvinnor i klimakteriet uttalade besvär med vallningar, sömnsvårigheter, benskörhet och nedstämdhet, vilket ofta kan behandlas framgångsrikt med östrogener. Resultatet av den här studien är därför av värde för att bedöma risk och nytta av östrogenbehandling för kvinnor med klimakteriebesvär, säger Ingegärd Anveden Berglind, läkare och forskare och studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar inger Malmqvist 2014-10-27 20:05 (5 år sen)

    Jag mådde väldigt bra av Östrogen när jag kom i klimakteriet, men det slutade med bröstcancer. Nu skall vi som har bröstcancer EJ utnyttja östrogen för att må bra, med risk för att få återfall.


Annons
Annons
Annons