Nyhet | Klimakteriet

Hormonterapi ökade risken för kranskärlssjukdom

Annons

Behandling med östrogen och progesteron efter klimakteriet kan leda till en ökad risk för kranskärlssjukdom under de närmsta sex åren av behandling. Det menar en grupp forskare, vid bland annat Harvard Medical School i Boston, USA. De har analyserat data från den omtalade WHI-studien som presenterades år 2002. I den studien framgick det att kombinationsbehandling med östrogen och progesteron hos postmenopausala kvinnor ökar risken för att drabbas av kranskärlssjukdom.

Den nya analysen omfattar totalt 16 608 kvinnor som samtliga passerat klimakteriet, varav ungefär hälften lottades till daglig hormonbehandling med östrogen och progesteron under åren 1993 till 1998, medan resten av kvinnorna fick placebo.

Studieresultaten visar att kvinnor som påbörjade hormonbehandlig inom tio år efter menopause, var risken för kranskärlsjukdom förhöjd med 29 procent under de två första åren av behandling. Cirka sex år efter behandling kvarstod riskökningen och därefter sågs en möjligt hjärt-kärlskyddande effekt av hormonerna. Forskarnas slutsats är således att tillförseln av östrogen och progesteron inte verkar minska hjärt-kärlrisken under de första sex åren när behandlingen påbörjades nära menopause. Och eftersom de flesta kvinnorna tar hormonerna under en relativt kort tid kan man inte förvänta sig någon hjärt-kärlskyddande effekt av behandlingen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu