Intervju | Klimakteriet

Testosteron kan hjälpa vid minskad sexlust

Kvinnor som fått minskad sexlust i samband med klimakteriet skulle kunna bli hjälpta av testosteronbehandling. Det anser forskarna Elsa Lena Ryding och Britt-Marie Landgren.

Publicerad den: 2015-01-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Under klimakteriet börjar äggstockarna producera allt mindre östrogen för att sedan helt upphöra med produktionen. Detta kan leda till fysiska besvär som svettningar och värmevallningar. Dessa problem kan ofta behandlas effektivt genom östrogenbehandling som håller kroppens nivåer av könshormonet uppe. Men många kvinnor upplever också en minskad sexlust i samband med klimakteriet. Det är en förändring som inte lika lätt kan kopplas till förändrade östrogennivåer.

– Östrogen ökar inte lusten hos kvinnor, utan för både män och kvinnor är det istället testosteron som är viktigt för sexlusten, säger Britt-Marie Landgren, professor i obstetrik och gynekologi.

Utan äggstockar produceras inget testosteron

Testosteronproduktionen slutar inte vid klimakteriet men minskar i relation till åldern. Om en kvinna får sina äggstockar bortopererade tas dock även testosteronproduktionen bort.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Därför tycker jag att man ska överväga att i första hand ge den här gruppen kvinnor testosterontillägg, säger Britt-Marie Landgren.

Elsa Lena Ryding, docent vid Karolinska institutet, anser att många kvinnor som har problem att känna lust eller upphetsning efter klimakteriet kan bli hjälpta av testosteron.

− Välgjorda studier har visat ökad tillfredsställelse, lust och ökat välbefinnande efter korttidsbehandling med testosteronersättning till kvinnor som fått bortopererat ovarierna och som står på östrogensubstitution, sa Elsa Lena Ryding under en läkarkonferens i Stockholm.

Annons
Annons

Inga godkända testosteronpreparat för kvinnor

I dagsläget finns dock inga godkända testosteronpreparat för att öka sexlusten hos kvinnor efter klimakteriet. Däremot kan läkare ändå förskriva testosteronpreparat som är godkända för andra användningsområden, men under eget ansvar.  

Britt-Marie Landgren trycker dock på att testosteron ofta är svårt att dosera och kan ge ökad hårväxt och basröst om man får för hög dos.