”Kvinnor bör inte vara rädda för östrogenbehandling”
– Det är dessutom inte ovanligt att kvinnor som kommer i klimakteriet visar tendens till depression och många stör sig lätt på sin omgivning, säger Ingemar Joelsson, Netdoktors expert inom området kvinnlig hälsa.
Min Doktor - Besök läkare eller barnmorska i mobilen
Snabb och enkel kontakt med läkare eller barnmorska, var du än är. Dygnet runt, för hela familjen. Hos oss får du konsultation, provtagning och behandling. Kostnadsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
Ingemar Joelsson har under drygt 20 år jobbat som professor i gynekologi och obstetrik vid Umeå universitet, och han berättar att kvinnor reagerar väldigt olika när de kommer i klimakteriet.
– Vissa kvinnor märker nästan inte av några problem alls när de passerar menopaus eller befinner sig i klimakteriet. Medan vissa andra kan uppleva denna tid som väldigt jobbig och omställande. Men rent generellt kan man säga att omkring 80 procent av svenska kvinnor som kommer i klimakteriet uppsöker hjälp, berättar Ingemar Joelsson, professor emeritus i kvinnosjukdomar.
För de kvinnor som upplever stora problem med svettningar, värmevallningar och andra symtom som är typiska för klimakteriet finns det tabletter, plåster eller gel med östrogen att få som minskar besvären. Anledningen till att kvinnor i klimakteriet rekommenderas att ta östrogentillskott är för att det annars finns en ökad risk för väldigt torra slemhinnor som ökar risken för olika infektioner. Dessutom betyder minskat östrogen en ökad risk för benskörhet och därför kan det vara lämpligt att använda östrogen. Men utöver östrogenbehandling finns det även dokumenterade naturbaserade läkemedel som man kan prova på egen hand, berättar Ingemar Joelsson.
– Det finns lite olika behandlingsmetoder för kvinnor i klimakteriet så det bästa man kan göra är att uppsöka en gynekolog för rådgivning och för att komma fram till vad som är bäst för en själv.
Det som händer under klimakteriet är att man får allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen, som till slut stannar på en låg nivå där det sedan håller sig resten av livet. Tidigare studier har visat ett det finns en viss ökad risk för bröstcancer om man använder östrogen i många år, men Ingemar Joelsson menar att denna kritik mot östrogen bör tonas ned något.
– Med tidigare östrogen-gestagen-kombinationer har man kunnat se en något ökad risk för bröstcancer men idag finns det nya utvecklade hormonpreparat som är mycket effektiva, och ofarliga. Men tyvärr är det fortfarande väldigt många som är rädda för att ta östrogen, men med tanke på de nya östrogenbehandlingarna skulle jag vilja säga att det inte längre finns någon anledning att känna oro, säger Ingemar Joelsson.
Han berättar att vid Linköpings sjukhus har man dessutom börjat peka på vikten av livsstilsförändringar.
– Förutom de mer klassiska behandlingsmetoderna har man nu även börjat tala om vikten av att kvinnor bör tänka på hur de äter och rör på sig. En sund livsstil kan vara till fördel inför klimakteriet. Till exempel visar studier att kvinnor som röker hamnar i klimakteriet ungefär två år tidigare än de som inte röker.
Som anhörig till en kvinna som befinner sig i klimakteriet kan det vara lite svårt att veta hur man bör bete sig. Ingemar Joelsson menar att det viktigaste man bör tänka på är att visa förståelse.
– Det bästa man kan göra som familjemedlem till en kvinna som gått in i en ny fas i livet, som till exempel klimakteriet, är att finnas till, vara stöttande och framför allt visa förståelse och ha tålamod, avslutar Ingemar Joelsson.
-
Depression
Depression är en sjuklig form av nedsatt stämningsläge vilket påverkar människans hela välbefinnande. Sjukdomen är vanlig och ungefär 15-25 procent av befolkningen upplever någon gång i livet en depressionssjukdom.
-
Urinvägsinfektion (UVI)
Urinvägsinfektion (UVI) kallas även för blåskatarr och innebär en infektion i urinblåsan. De vanligaste symtomen på UVI är sveda när man kissar och tätare behov av att kissa. Här får du tips och råd om hur du blir av med urinvägsinfektioner.
-
Svampinfektion i underlivet
Svamporganismer, oftast candida albicans (jästsvamp) kan ge upphov till svampinfektion i kvinnans underliv. Varför får man svamp och hur blir man av med den?
-
Hypotyreos
För låg ämnesomsättning kallas också hypotyreos eller myxödem. För låg ämnesomsättning är namnet på det tillstånd som uppstår när sköldkörteln inte kan bilda tillräckliga mängder av de två ämnesomsättningshormonerna, tyroxin och trijodthyronin.
-
Myomet styrde Ros liv - tvingades ha dubbel blöja
I flera månader hade Ros, 55, konstant menstruation. Den var av sådan kraft att hennes vardag fullkomligt välte omkull. ”Jag fick använda två stora blöjor över varandra för att blödningarna inte skulle forsa igenom” säger hon. Förklaringen var myom.
4 Kommentarer
-
Mammografi
Mammografi görs för att med röntgen söka efter sjukliga förändringar i brösten. Den görs antingen i ett så kallat screening-program för kvinnor eller på kvinnor och män som söker för symtom från bröstkörtlarna som ger sjukdoms-misstanke, främst bröstcancer.
-
Felicia fick svamp – om och om igen
Felicia, 23, var 19 år gammal när hon fick sin första svampinfektion i underlivet. Hon var osäker på symptomen och dröjde med att söka hjälp. Inom loppet av 16 månader återkom den besvärliga infektionen tre gången, trots senare behandling.
1 Kommentarer -
Cancerläkaren Svetlana slutade som patient
Svetlana Bajalica Lager¬crantz är både bröstcancerläkare och forskare på Radiumhemmet i Solna. I sitt yrke möter hon dagligen kvinnor med just diagnosen bröst¬cancer. Men att hon själv skulle drabbas och inta rollen som cancerpatient mitt i livet tänkte hon aldrig på. I...
Kommentera denna artikel
Äter östrogen. Kan inte leva utan. Klimakteriet var en chock för mig.
För mig är detta lösningen. Helt underbart och värt varenda risk!
Vilket är bästa läkemedel för Östrogen
Inga har kommenterat på denna sida ännu