Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Klamydias påverkan att få barn

Jag och min sambo har försök att få barn i ca 1,5 år tid, jag är 35 år och min sambo 33 år. Vi fick ett mycket tidigt missfall förra året. Vi har under 2009 startat en infertilitetsutredning och nu visade det sig att vi båda har klamydia. Just nu behandlas vi båda två för detta men framför allt är jag ganska orolig. Klamydiga skall tydligen kunna leda till att man inte kan få barn. Om min sambo inte har haft någon annan under vår tid tillsammas bör vi haft klamydiga i över 3 år! Vi har båda två inte haft någar symtom. Hjälp! Jag är jätteorolig för hur detta kan påverka bland annat mina chanser att få barn. Hur illa kan det vara?

Svar:

Klamydiainfektioner är en viktig orsak till fertilitetsrubbningar. Exakt hur vanligt vet man inte, men det är ju därför som klamydia faller under smittskyddslagen. Studier har dock visat att största risken för infertilitet har de som haft upprepade infektioner. Missfall är inte något som direkt förknippats med klamydia, vanligare är utomkvedshavandeskap som beror på en ärrbildning i äggledarna. Många har inga symtom alls av sin klamydiainfektion.

Man vet inte heller vilken effekt klamydiainfektionen har på spermiekvaliteten. Det är bra att ni båda nu behandlas. Klamydia kan finnas kvar länge i kroppen även om många även läker ut spontant med tiden.
En annan faktor som också påverkar fertiliteten är förstås åldern, ju äldre man är desto lägre chans till graviditet och desto större risk för missfall.
Lycka till!

Med vänlig hälsning
Lena Marions
docent, överläkareDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons