Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Endometrios - frågor inför operation

Hej!

Jag har vart hos en drös extremt dåliga läkare sedan i November, och skulle nu behöva svar från en kunnig läkare som har tid att svara på mina frågor. Jag har precis fått veta att jag har behandlingskrävande endometrios, och är endast 23 år gammal. Jag har haft en otrolig smärta sedan ett år tillbaka och har besökt ett flertal läkare som inte har brytt sig...

Nu har jag dock nått en viss framgång och ska nu opereras med titthållsoperation. Min operation är av en ovanlig variant, enligt sista läkarens utlåtande, eftersom smärtan sitter precis nedanför vänstra revbensslutet. Han sa att läkarna på Danderys skulle göra ett snitt där för att ta ut det, och desutom ta bort en systa jag har på min vänstra äggstock.

Nu har jag fått brev hemskickat att det ska ske en titthållsoperation. Efter att ha läst här på Er sida så har jag förstått att man kan ha endometrios på urinblåsan vilket jag även är orolig för att jag kan ha, efetrsom det ofta känns som att jag har urinvägsinfektion trots att odlingarna på dessa tester de senast 2 ggr har visat att det inet är urinvägsinfektion. När jag nämnde detta för min läkare sa han att så inte kan vara fallet... Jag har darför en hel del frågor inför min kommande operation den 6 Oktober, som min läkare inte vill svara på genom mail eller när jag ringer. Helt otroligt!! han har inte tid??

Så snälla, snälla.. ta Er tid och svara på dessa frågor för en orolig 23-årig ugn kvinna som snart ska opereras.

1. Kan man ta bort både denna knöl och systan på äggstocken genom en titthållsoperation genom naveln?

2. Kan jag vara säker på att endometrios inte kommer tillbaka? Som jag ahr förstått det så kommer det ursprungligen från livmodern och fastnar på organ. Måste man egentligen inte ta bort livmodern för att kunna vara säker på att det inte återkommer?

3. Sedan är jag orolig med mina "utinvägsinfektioner" som tydligen inte är urinvägsinfektion. Kan detta vara endometrios även på urinblåsan? I så fall, bör jag inte undersökas för detta i samband med operationen så att de i samma veva i så fall kan ta bort detta också?

4. Dessutom undrar jag hur det fungerar med risken för nedsatt fertilitet. Finns det risk i mitt fall att detta kan hända mig, då endometriosen sitter så pass långt bort från livmodern.

Svar:

Endometrios är ett tillstånd som innebär att celler som liknar dem man har i livmoderslemhinnan (endometriet) sätter sig utanför livmodern. Dessa endometrieliknande liknande celler kan sätta sig på många ställen i kroppen men det vanligaste är på bukhinnan, äggstockarna eller i själva livmodermuskeln. Typiska symptom är kraftig mensvärk och svårighet att uppnå spontan graviditet men man kan också ha andra symptom som uttalad trötthet eller besvär som liknar infektion i livmoder eller urinvägar. Diagnosen ställs vanligen med titthålskirurgi vid förändringar i buken, med ultraljud vid endometrioscystor på äggstockarna eller med magnetkameraundersökning (MR) vid förändringar på andra ställen. Här följer svar på Dina frågor:

1. Vid titthålsoperationen kan man ta bort cystan på äggstocken. Om man också kan ta bort knölen vid revbenet beror på lokalisationen dvs. om den visar sig sitta inne i bukhålan eller ej. Om den sitter utanför i mjukdelarna runt revbenet får man göra ett litet snitt i huden och ta ut förändringen den vägen. Exakt diagnos ställs därefter genom mikroskopisk undersökning av det man opererat bort.

2. Endometrios är ett tillstånd som man har och som man med olika metoder kan hålla nere. Det finns dock ingen behandling som ger permanent bot på så sätt att det aldrig kan komma tillbaka.

3. Om man har misstanke på endometrios i urinblåsan så kan man undersöka urinblåsan under narkos när titthålsoperationen ändå pågår. Endometriosförändringar i urinblåsan kan ge besvär som vid urinvägsinfektion eller blodtillblandad urin.

4. Hur Din endometrios påverkar fertiliteten kan man bedöma vid titthålsoperationen. Om Du inte har sammanväxningar så kan man vid operationen skölja igenom äggledarna för att utvärdera om det är fri passage. Även patienter med bara några få endometriosprickar på bukhinnan och normalfungerande äggledare kan ha nedsatt fertilitet. Har man en bra relation och har tänkt skaffa barn tillsammans bör man inte uppskjuta sin familjebildning i onödan. Har man inte uppnått graviditet efter ett år utan preventivmedel bör man uppsöka en fertilitetsklinik för kompletterande utredning och behandling.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.