Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Information

Så hjälper du de nödställda

Sedan jordbävningskatastrofen inträffade tisdagen den 12 januari i Haiti har vi kunnat se, läsa och höra om den enorma förstörelsen, paniken och kaoset. Flera svenska hjälporganisationer, däribland Läkarmissionen har därför startat insamlingar för att hjälpa de drabbade.

 

– Vi har tre olika samarbetspartners som vi jobbar med för att hjälpa befolkningen i Haiti. Just nu satsar vi mycket på vårt samarbete med Adventistsamfundet (ADRA), vars sjukhus är ett av de få som fortfarande fungerar i huvudstaden Port-au-Prince, säger Läkarmissionens Rune Cederholm, projekthandläggare för Asien.

Insatser

Läkarmissionen är en av de organisationer som arbetar intensivt med internationella partners på plats. Rune Cederholm berättar för Netdoktor att insatserna sker både humanitärt och medicinskt.
– Vi bidrar till att folk kan få vård. Extra personal i form av läkare och sjuksköterskor har skickats till platsen, samt&nbspmediciner och andra läkemedel som behövs. Men förutom detta går bidragen även till mat, vatten&nbspoch hygienkit.

ADRA har även&nbspinstallerat reningsutrustning för vatten&nbspsom har kapacitet att&nbspförse 40 000 människor om dagen med rent vatten.

”Varje litet bidrag behövs”

Många av huvudstadens viktiga landmärken skadades allvarligt, eller förstördes helt och hållet av den kraftiga jordbävningen, inklusive parlamentet, presidentpalatset och fler sjukhus. Adventistsamfundets (ADRA) sjukhus ligger lite längre bort från den värst drabbade delen av staden vilket kan vara en de tänkbara anledningarna till att det klarade sig.
– För oss känns det mitt i prick att vara med och sponsra ett av de få sjukhus som fortfarande existerar. På så sätt är vi verkligen med och bidrar till att människor blir hjälpta, säger Rune Cederholm.

Han berättar att varje litet bidrag är av betydelse.
– Det är kanonviktigt. Man har sett bilder på hur de står och opererar folk på öppna gatan så varje litet bidrag behövs. Många av de skadade måste amputeras för att de inte får vård i tid, vissa råkar ut för kallbrand osv. Våra insatser bidrar till att professionell hjälp finns på plats samt att bra läkemedel finns att tillgå. Det handlar om att rädda människoliv, avslutar Rune Cederholm, projekthandläggare för Asien, Läkarmissionen.

Vill du ge en gåva till Läkarmissionen gör du det här!


&nbsp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.