Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Fästingar

Tbe-vaccineringen har blivit mobil

Svårt att hinna iväg till vaccinationscentralen och fixa tbe-vaccin innan sommaren? Då kan du besöka någon av alla mobila tbe-mottagningar som poppar upp runt om i landet. Följ med när Netdoktor besöker fästingambulansen i södra Stockholm.

Publicerad den: 2015-05-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Sprutan för vaccinering av fästingsjukdomen tbe.

På parkeringsplatsen vid köpcentret i Alby glider en ambulans in och parkerar framför ingången. Kundkoordinatorn Tobias Sundkvist och sjuksköterskan Malin Jotun hoppar ur och ställer upp informationsskyltar och ett litet bord med broschyrer kring tbe. På några minuter är Glömstapoolens mobila tbe-vaccinationscentral, eller ”fästingambulansen” som den kallas, redo att ta emot kunder – och på lika kort tid har en kö bildats. Malin Jotun upplever att intresset för att komma och vaccinera sig mot tbe vuxit de senaste åren.

– Jag tror att folk är mer pålästa kring riskerna med tbe idag. Dessutom har vi en allmän hälsotrend vilket nog har bidragit. Men den här kön är ingenting i jämförelse med mitt rekord för ett par år sedan, när jag vaccinerade 200 personer på fyra timmar. Då var jag rätt svettig, säger hon.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

"Vill inte behöva oroa mig för fästingbett och tbe"

Nästan längst fram i kön står familjen Tenland. Alla i familjen utom minstingen som ännu inte fyllt ett ska ta tbe-sprutan idag. De har länge tänkt ta vaccinet men tidigare har planerna spruckit när vaccinmottagningarnas öppettider inte gått ihop med jobbschemat. 

– Så när jag hörde att fästingambulansen skulle komma hit tänkte jag att vi borde passa på. För egen del är jag inte så orolig för att drabbas av tbe, men min dotter är vildare än jag och ofta ute och leker. Jag vill inte behöva oroa mig för att hon ska få tbe om hon blir fästingbiten efter att ha lekt utomhus, säger Marianne Tenland. 

Dottern Lionella, 6 år, skuttar kavat in i ambulansen och slår sig ner på sätet. Malin Jotun ber henne slappna av i armen.

Annons
Annons

– Det är ingen fara, jag har gjort det här massor av gånger förut, säger Malin Jotun.

Efter tbe-vaccinationen fick Lionella, 6 år, ett plåster med fästingar på.

Efter tbe-vaccinationen fick Lionella, 6 år, ett plåster med fästingar på.

– Jag har också tagit sprutor massor av gånger, svarar Lionella Tenland blixtsnabbt. 

Mobila tbe-mottagningar poppar upp runt om i landet. Nu är fästingambulansen i Alby för att vaccinera mot tbe.

Kundkoordinatorn Tobias Sundkvist och sjuksköterskan Malin Jotun har för dagen parkerat fästingambulansen i Alby.

Hela proceduren tar mindre än en minut. Efter ett litet ”aj” sitter plåstret på plats och istället får mamma ta plats i ambulansen. Enligt Malin Jotun känns sprutan knappt och den ger väldigt sällan några biverkningar. Enda nackdelen är priset, tycker hon.

– När en hel familj ska vaccinera sig mot tbe, som här, kan det bli ganska dyrt, framför allt under det första året när man måste ta tre doser. 

Men hennes kollega Tobias Sundkvist ser det på ett annat sätt.

– Om man ska ut och resa kan man lätt komma upp i minst samma vaccinationskostnad för en enda person. Visst, risken för att drabbas av tbe är liten om man slår ut det på hela befolkningen, men det är ju inte så tbe fungerar. Antingen finns det tbe på just den här gräsmattan – och då är risken för att drabbas högre – eller också finns sjukdomen inte här. Problemet är ju att man aldrig vet. Att vaccinera sig är enda sättet att slippa oroa sig för att få tbe, säger han.

Hon har haft borrelia – vill slippa tbe

Elke Westlund har vaccinerat sig mot tbe.

Nästa person i kön är Elke Westlund. Hon har tagit tbe-sprutan flera gånger förut och ska nu bara fylla på dosen för att behålla sitt skydd. Borrelia, som det inte finns något vaccin mot, har hon drabbats av inte bara en utan två gånger. Nu tänker hon åtminstone slippa tbe.

– Jag har fästingar på mig varje dag. De älskar mig! Jag försöker att tänka på att bära ljusa kläder i fästingrika områden så att jag lättare ska upptäcka fästingarna, och så duschar jag när jag kommer hem. Faror finns ju överallt så man kan inte gå omkring och vara rädd, men däremot kan man ju vaccinera sig. Så det gör jag. Det sista jag vill är att hamna på sjukhuset, säger Elke Westlund.

SÅ OFTA BEHÖVER DU TA TBE-SPRUTAN:

Efter den första sprutan behöver tbe-vaccinet fyllas på med jämna mellanrum för att du ska fortsätta vara skyddad mot tbe:

Dos 2 tas 1-3 månader efter dos 1.

Dos 3 tas 5-12 månader efter dos 2.

Dos 4 tas 3 år efter dos 3.

Därefter tas en ny tbe-spruta var femte år för personer under 60 år. Personer över 60 år kan behöva fler sprutor. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons