
Nu startar fästingsäsongen – tid för TBE-vaccinering
Figur 1: Antalet anmälda fall av TBE per år under perioden 1996 – 2015 (Bild lånad av Folkhälsomyndigheten)
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Flest TBE-fall i Stockholm och Uppsala
Majoriteten av anmälningarna 2015 kom från Stockholm, Uppsala och Södermanlands län och så ser det i regel ut övriga år också. De flesta hade smittats längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren.
Men TBE finns spritt i flera delar av landet, bland annat i södra och mellersta Sverige. Kartan nedan visar var i Sverige TBE-fallen smittats.
Smittskyddsläkare Rickard Eitrem som nyligen skapade en karta över riskområden för TBE i Sverige för Netdoktor menar att ökningen av antalet TBE-fall beror på flera faktorer. Vädret spelar roll, huruvida personer som vistas i riskområdena är vaccinerade eller inte och vilka kläder man har på sig när man vistas i skog och mark.
– Vitsen med att kartlägga och utpeka riskområden för TBE är att vederbörande smittskyddsläkare ska kunna utfärda rekommendationer om vaccination. De brukar då vara att de som bor i ett visst område, eller vistas där ofta såsom sommarstugeägare, bör vaccinera sig, säger han.
Och fortsätter:
– Om man tar en titt på kartan kan man exempelvis se att Blekinge län under 2015 hade noll fall av TBE och det kan bero på att folk kanske vaccinerat sig i det som kallas för riskområden i Blekinge och då blir det inga fall, avslutar han.
Fästingsäsongen startar i april till november
Från april till november förra året anmäldes TBE-fall, men flest fall insjuknade under augusti. Liksom tidigare år är det en större andel män, 62 procent, än kvinnor som anmäldes med TBE. Allra vanligast är sjukdomen i åldergruppen 40-79 år, dock var spridningen stor från barn i 9 månaders ålder till vuxna upp till 89 år.
Under våren 2016 har hittills inga TBE-fall anmälts. Trots det, menar Folkhälsomyndigheten att det nu är hög tid för de personer som kommer att vistas i riskområden att ta ställning till om man ska vaccinera sig inför årets fästingsäsong, i enlighet med de regionala smittskyddsenheternas rekommendationer.
Har du eller ska du vaccinera dig mot TBE? Kommentera direkt under artikeln!
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Så smittar vinterkräksjukan
Under hösten och vintern ökar smittspridningen av vinterkräksjukan som mest. Men hur sprids egentligen det så kallade caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan? Här får du en kortfattad förklaring.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensansäsongen 2019–2020
Trötthet, huvudvärk, frossa och snabbt stigande feber är vanliga symtom vid influensa. För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Vissa behöver intensivvård på grund av k...
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
När och hur smittar en förkylning?
Snuva, halsont, hosta och trötthet. Hur länge smittar en förkylning? Och hur kan man på bästa sätt skydda sig om man inte vill bli smittad? Här får du veta mer om förkylning!
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Finns det något nationellt program för vaccinering mot TBE.
Ex vid 1:a injektionen och när 2:a och följande skall ges.
Några rekommendationer?????
MvhMajlis
Jag undrar, det här med sprutorna mot TBE. Kostar det något för barn, vuxna 360kr har jag hört/spruta, men barn. Finns det några biverkningar, ett av barnen är diabetiker.
Inga har kommenterat på denna sida ännu