Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nu startar fästingsäsongen – tid för TBE-vaccinering

De senaste åren har vi sett en nedåtgående trend i antalet TBE-fall. Men nu visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten att antalet tbe-fall 2015 åter igen ökat. Totalt anmäldes 268 fall av smitta, vilket är ungefär samma nivå som under rekordåren 2011-2012.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Figur 1: Antalet anmälda fall av TBE per år under perioden 1996 – 2015 (Bild lånad av Folkhälsomyndigheten)

Antalet anmälda fall av TBE per år under perioden 1996 – 2015

Flest TBE-fall i Stockholm och Uppsala

Majoriteten av anmälningarna 2015 kom från Stockholm, Uppsala och Södermanlands län och så ser det i regel ut övriga år också. De flesta hade smittats längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Men TBE finns spritt i flera delar av landet, bland annat i södra och mellersta Sverige. Kartan nedan visar var i Sverige TBE-fallen smittats.

TBE-smitta finns spritt i flera delar av Sverige. Kartan visar var TBE-smittan finns.


Smittskyddsläkare Rickard Eitrem som nyligen skapade en karta över riskområden för TBE i Sverige för Netdoktor menar att ökningen av antalet TBE-fall beror på flera faktorer. Vädret spelar roll, huruvida personer som vistas i riskområdena är vaccinerade eller inte och vilka kläder man har på sig när man vistas i skog och mark.

Annons
Annons

– Vitsen med att kartlägga och utpeka riskområden för TBE är att vederbörande smittskyddsläkare ska kunna utfärda rekommendationer om vaccination. De brukar då vara att de som bor i ett visst område, eller vistas där ofta såsom sommarstugeägare, bör vaccinera sig, säger han.

Och fortsätter:

– Om man tar en titt på kartan kan man exempelvis se att Blekinge län under 2015 hade noll fall av TBE och det kan bero på att folk kanske vaccinerat sig i det som kallas för riskområden i Blekinge och då blir det inga fall, avslutar han.

Fästingsäsongen startar i april till november

Från april till november förra året anmäldes TBE-fall, men flest fall insjuknade under augusti. Liksom tidigare år är det en större andel män, 62 procent, än kvinnor som anmäldes med TBE. Allra vanligast är sjukdomen i åldergruppen 40-79 år, dock var spridningen stor från barn i 9 månaders ålder till vuxna upp till 89 år.

Under våren 2016 har hittills inga TBE-fall anmälts. Trots det, menar Folkhälsomyndigheten att det nu är hög tid för de personer som kommer att vistas i riskområden att ta ställning till om man ska vaccinera sig inför årets fästingsäsong, i enlighet med de regionala smittskyddsenheternas rekommendationer.

Har du eller ska du vaccinera dig mot TBE? Kommentera direkt under artikeln!

Se även: Karta över riskområden för borrelia i Sverige 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-05-6 08:14 (5 år sen)

  Jag undrar, det här med sprutorna mot TBE. Kostar det något för barn, vuxna 360kr har jag hört/spruta, men barn. Finns det några biverkningar, ett av barnen är diabetiker.

 • Avatar Tidigare användare 2016-05-25 17:19 (7 år sen)

  Finns det något nationellt program för vaccinering mot TBE.
  Ex vid 1:a injektionen och när 2:a och följande skall ges.
  Några rekommendationer?????
  MvhMajlis


Annons