Nu startar fästingsäsongen – tid för TBE-vaccinering

Nu startar fästingsäsongen – tid för TBE-vaccinering

De senaste åren har vi sett en nedåtgående trend i antalet TBE-fall. Men nu visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten att antalet tbe-fall 2015 åter igen ökat. Totalt anmäldes 268 fall av smitta, vilket är ungefär samma nivå som under rekordåren 2011-2012.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Figur 1: Antalet anmälda fall av TBE per år under perioden 1996 – 2015 (Bild lånad av Folkhälsomyndigheten)

Antalet anmälda fall av TBE per år under perioden 1996 – 2015

Flest TBE-fall i Stockholm och Uppsala

Majoriteten av anmälningarna 2015 kom från Stockholm, Uppsala och Södermanlands län och så ser det i regel ut övriga år också. De flesta hade smittats längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren.

Annons
Annons

Men TBE finns spritt i flera delar av landet, bland annat i södra och mellersta Sverige. Kartan nedan visar var i Sverige TBE-fallen smittats.

TBE-smitta finns spritt i flera delar av Sverige. Kartan visar var TBE-smittan finns.


Smittskyddsläkare Rickard Eitrem som nyligen skapade en karta över riskområden för TBE i Sverige för Netdoktor menar att ökningen av antalet TBE-fall beror på flera faktorer. Vädret spelar roll, huruvida personer som vistas i riskområdena är vaccinerade eller inte och vilka kläder man har på sig när man vistas i skog och mark.

Annons
Annons

– Vitsen med att kartlägga och utpeka riskområden för TBE är att vederbörande smittskyddsläkare ska kunna utfärda rekommendationer om vaccination. De brukar då vara att de som bor i ett visst område, eller vistas där ofta såsom sommarstugeägare, bör vaccinera sig, säger han.

Och fortsätter:

– Om man tar en titt på kartan kan man exempelvis se att Blekinge län under 2015 hade noll fall av TBE och det kan bero på att folk kanske vaccinerat sig i det som kallas för riskområden i Blekinge och då blir det inga fall, avslutar han.

Fästingsäsongen startar i april till november

Från april till november förra året anmäldes TBE-fall, men flest fall insjuknade under augusti. Liksom tidigare år är det en större andel män, 62 procent, än kvinnor som anmäldes med TBE. Allra vanligast är sjukdomen i åldergruppen 40-79 år, dock var spridningen stor från barn i 9 månaders ålder till vuxna upp till 89 år.

Under våren 2016 har hittills inga TBE-fall anmälts. Trots det, menar Folkhälsomyndigheten att det nu är hög tid för de personer som kommer att vistas i riskområden att ta ställning till om man ska vaccinera sig inför årets fästingsäsong, i enlighet med de regionala smittskyddsenheternas rekommendationer.

Har du eller ska du vaccinera dig mot TBE? Kommentera direkt under artikeln!

Se även: Karta över riskområden för borrelia i Sverige 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Majls Johansson 2016-05-25 17:19 (4 år sen)

  Finns det något nationellt program för vaccinering mot TBE.
  Ex vid 1:a injektionen och när 2:a och följande skall ges.
  Några rekommendationer?????
  MvhMajlis

 • Avatar Yvonne Holmberg 2018-05-6 08:14 (22 månader sen)

  Jag undrar, det här med sprutorna mot TBE. Kostar det något för barn, vuxna 360kr har jag hört/spruta, men barn. Finns det några biverkningar, ett av barnen är diabetiker.


Annons
Annons
Annons