Fler vaccinerar sig mot tbe
Virussjukdomen tbe, som sprids av fästingar, ger i de flesta fall lindriga symtom. Upp till en tredjedel av de som smittats av tbe utvecklar dock hjärn- eller hjärnhinneinflammation, en allvarlig sjukdom som kan ge bestående men. Det senaste decenniet ökade antalet drabbade av tbe stadigt fram till för tre år sedan. Då, år 2012, drabbades drygt 280 svenskar av tbe, den högsta siffran någonsin. Därefter hände något. År 2013 hade siffran sjunkit till drygt 200, och förra året var antalet tbe-drabbade nere i 178. Professorn Lars Lindquist, som länge forskat kring just tbe, tror dock inte att det är ett trendbrott vi ser.
– Förra sommaren var ju väldigt varm och torr, och eftersom fästingar bara kan ta upp fukt från omgivningen via skölden torkade många fästingar ihjäl, vilket kan ha bidragit till den lägre siffran. Sedan kan man nog räkna med att exempelvis hälften av alla stockholmare som ofta befinner sig i riskområden med tbe-smittade fästingar är vaccinerade. Det faktum att allt fler numera är vaccinerade mot tbe spelar förstås en roll för antalet tbe-fall. Om inte så många vaccinerade sig mot tbe skulle vi ha bra mycket fler fall.
Tbe sprids västerut och norrut
Tidigare begränsade sig fästingarnas utbredning till södra Sverige och trakterna kring Mälardalen, men numera finns fästingar en bra bit upp i Bottenviken. Fästingarna har också börjat sprida sig västerut inåt landet.
– Men eftersom det här är områden som tidigare inte haft några problem med fästingar innebär det förstås att fästingsjukdomar som t ex tbe inte är lika välkända där. Det har helt enkelt inte pratats och skrivits så mycket om fästingar, fästingsmittor och tbe här.
Den vanligaste fästingburna smittan, borrelia, finns överallt där det finns fästingar. Med tbe är det inte lika enkelt. Tbe-smittan kan finnas i ett visst fästingbestånd på en viss plats men inte i grannbeståndet. Klart är dock att även de tbe-infekterade fästingarna sprider sig i landet.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
– Förut hade vi aldrig några tbe-fall norr om Östhammar i Uppland, men de senaste tio åren har vi haft några fall av tbe i såväl södra Dalarna som i södra Norrland.
Många faktorer spelar in för antalet tbe-fall
Trots att Lars Lindquist själv bor i ett område där det finns mycket fästingar är han inte särskilt orolig för att smittas av tbe-viruset.
– Sannolikheten för att man ska drabbas är ju ändå väldigt låg. Men eftersom tbe-vaccinet inte ger några biverkningar tycker jag att man kan vara liberal med att vaccinera mot fästingsmittan. Det finns ingen anledning för sjukvården att avråda från tbe-vaccination även om en patient inte bor i ett högriskområde.
När Lars Lindquist får frågan om han vågar ge någon prognos inför årets fästingsäsong tvekar han.
– Det är väldigt svårt att ge några säkra prognoser eftersom så många olika faktorer spelar in. Förra året var det många som trodde att vi skulle få en ny ökning av antalet tbe-fall eftersom våren kom tidigt, vilket gynnar fästingarna. Men sedan blev sommaren för varm för att fästingarna skulle trivas. Vintern här i Stockholmsområdet har visserligen varit ganska mild, vilket fästingarna gillar, men samtidigt har de inte haft något tjockt, skyddande snötäcke. Det enda jag kan säga är att årets vintersäsong inte lär ha någon extrem påverkan på fästingarnas normala förlopp.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu