Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Rosacea

Titus trodde att rosacean var eksem

Rosacea är en av våra vanligaste hudsjukdomar. Ändå vet många inte om att de är drabbade, utan tror att utslagen och rodnaden är något som de måste leva med. Titus Pop trodde att han hade köldeksem och gick inte till läkare förrän flickvännen och kompisarna reagerade på hans röda hy.
Annons

– Första gången som jag märkte att jag var rosa i ansiktet var i trettioårsåldern, men jag brydde mig inte så mycket om utslagen i början.

Sedan började han fundera över möjliga orsaker. Kunde de röda utslagen bero på allergi? Men rodnaden över kinderna och näsan blev inte bättre trots att han slutade använda alla rengöringskrämer, rakgel och parfymer som skulle kunna irritera huden i ansiktet.

– Till sist sa mina vänner till mig att jag bara blev rödare och rödare, och att något måste vara fel.

Annons
Annons

Titus Pop gick till en hudläkare och fick diagnosen rosacea och ett recept på en kräm för behandling av symtomen. Men vad som lindrar rosacea varierar mycket från person till person och Titus Pop fick prova sig fram med flera olika krämer innan han av en slump hittade en receptfri kräm som han tyckte fungerade ganska bra.

Individuellt vad som får rosacea att blossa upp

Vad som får rosacea att blossa upp är väldigt olika från person till person. Det kan vara allt ifrån stark mat och alkohol till sol, värme eller kyla. Titus Pop är särskilt känslig för kyla och vind, och under vintermånaderna räcker det med att han slarvar med att smörja sig en enda dag för att rodnaden ska blossa upp på kinderna.

– Men det finns ju klart värre sjukdomar som man kan lida av än rosacea. Det är bara när man vill göra sig extra fin som man inte vill att hela ansiktet ska lysa rosa. Om jag är singel tänker jag mer på min sjukdom än annars, man är ju lite orolig att ens framtida partner inte ska gilla hur man ser ut, säger Titus Pop.

Folk kan missuppfatta rosacean som nervositet

Undersökningar har visat att många personer som har rosacea känner sig obekväma i sociala sammanhang på grund av sitt utseende. Titus Pop känner dock inte att han har blivit begränsad i sitt vardagsliv, kanske eftersom han har så pass lindrig rosacea. De dagar som han vet att han måste se särskilt presentabel ut t ex på jobbet är han extra noggrann med att smörja in sitt ansikte. Han vill inte att folk ska tro att han är nervös eller rodnar när han i själva verket bara har besvärlig hy.

Annons
Annons

– Så ett litet handikapp är det ju ändå att ha rosacea. Men jag är säkrare i mig själv nu än när jag var femton år och finnig så nu tycker jag inte att det är hela världen. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.