Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Rosacea

”Rosacea påverkar hela ens personlighet”

Kosmetiska medicinska besvär är sällan bara kosmetiska medicinska besvär för den som har dem. Hudsjukdomen rosacea drabbar ofta människor i ett känsligt skede i livet, från tonåren och uppåt 40-årsåldern, och kan påverka en personlighet.

Publicerad den: 2013-04-04

Annons

Rosacea - röda utslag i ansiktet, ibland kombinerat med akne. Oftast beläget kring näsa och panna – centralt och högst synligt. De som drabbas av rosacea behöver inte lida av några andra hudbesvär än just de irriterade och röda fälten i ansiktet. Men det är en klen tröst.

– Det kanske låter banalt, vad gör lite röda utslag? Men det förändrar en, i alla fall mig, säger Kjell, 30 år från Uppsala.

För honom hände det i tonåren. Vanlig akne som inte gav sig och som senare i större utsträckning blev ett utslagsproblem mer än bara ungdomsfinnar. De receptfria preparat mot rosacea som fanns på den tiden gjorde honom ingen nytta.

Annons
Annons

Fakta om hudsjukdomen rosacea »

– Det här var i mobiltelefonkamerornas begynnelse. Det som händer är att alla ska ta bilder. Hela tiden. Gärna i sammanhang när man är ute och det är mörkt så att personen med telefonen måste använda en diodblixt. Finns något rött någonstans förstärks den fläcken tio gånger minst av sådana. Det är det enda man ser på bilden. Så upplevdes det i alla fall, säger Kjell och fortsätter.

– Självförtroendet och den personlighet man egentligen är och vill vara rubbas, i synnerhet i den ålder jag var just då.

Hudläkaren gav antibiotika mot rosacean

Steg ett, efter att han fick komma till en hudläkare, var milda antibiotikatabletter, som togs under en längre tid i kombination med en uppsjö av krämer. Det gav liten, men inte tillräcklig effekt - och tiden gick.

Annons
Annons

– Det var upp och ned i perioder. Sol gjorde rosacean lite bättre vissa gånger. Ibland fick jag för mig att torr luft var bättre än fuktig för utslagen. Att vattnet i Uppsala var värre än i Stockholm. Jag försökte hela tiden se mönster, men jag blev aldrig klok på det. Det fanns liksom inget jag kunde göra upplevde jag, säger Kjell.

Det fanns hela tiden en behandling som läkare presenterat för honom som en sista utväg. Ett dyrt alternativ som inte ingår i den fria sjukvården. Nämligen laserbehandling.

– Jag gjorde det. Gick på sju laserbehandlingar, det skulle krävas fem. Det gav absolut ingen som helst effekt på min rosacea. Det förvånar mig än i dag. Alla var så säkra på det.

Starkt preparat som en sista utväg

Till slut, efter år av besvär och misslyckade försök, sattes Kjell på en hög dos av ett så kallat A-vitaminderivat under fem månader. Det var med orden ”det är det sista vi har att ge” som hudläkaren skrev ut receptet. Preparat är starkt har rapporterats kunna bidra till depressioner och självmordstankar.

– Jag kände tack och lov inget sådant, säger Kjell.

Biverkningarna var istället torrhet, framför allt kring munnen och på slemhinnorna i näsan vilket ledde till lättare sår och näsblod.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Med tanke på vad jag blev av med kunde jag leva med det. Jag har inte perfekt hy i dag, men jag upplever att det röda som är kvar är sådant som faktiskt går att behandla med preparat som du kan köpa på apoteket. Det har nu gått ett halvår efter behandlingen och det är inte alls säkert att effekten av kuren håller i sig livet ut.

– Jag är glad så länge det varar. Förhoppningsvis kommer rosacean åtminstone inte tillbaka i lika stor utsträckning som tidigare, säger Kjell.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.