Fakta | Rosacea

Rosacea - inflammatorisk hudsjukdom

Rosacea (som ibland felaktigt kallas för vuxenakne) drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen. Det är en långvarig hudsjukdom som engagerar de centrala delarna av ansiktet (pannan, näsan, kinderna och hakan) med rodnader, knottror och varblåsor (utan bakterier).


Uppdaterad den: 2016-04-25

Annons

Vilka symtom får man vid rosacea?

rosaceaTillståndet vid rosacea liknar den välkända tonårsaknen, men skiljer sig från denna på flera viktiga punkter. Både akne och rosacea innehåller inflammerade knottror som ömmar och är rodnade, ibland med varblåsor.

Rosacea saknar dock de pormaskar (komedoner) som oftast finns vid akne. Komedonen är en talgkörtels utförsgång som mer eller mindre har stängts av och fyllts ut av talg och hudcellsrester. Vid akne inflammeras denna talgpropp och bildar en "finne". Vid rosacea uppstår inflammationen i porer utan att dessa först har täppts till. En ”finneliknande” knottra eller liten varböld bildas. Dessutom drabbas i första hand de centrala delarna av ansiktet vid rosacea, medan akne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på bröst och rygg. Åkommorna är inte besläktade. Den vanligaste skillnaden är dock att rosacea nästan undantagslöst förekommer från 20-30-årsåldern, medan akne kan finnas i denna ålder, men är vanligast under tonåren.

Patienten får vid rosacea till en början en diffus rodnad i det drabbade området och utvecklar med tiden en mängd små röda och ytliga (kapillära) blodkärl, som skapar rosiga kinder och röd näsa. Många förknippar felaktigt detta med överkonsumtion av alkohol, vilket kan vara generande och plågsamt i sociala hänseenden. Ibland kan svårare former av rosacea hos män med tiden ge upphov till en grov och klumpig näsa, så kallad rinofyma, som orsakas av kraftig talgkörteltillväxt.

Annons
Annons

Ögonsymtom vid rosacea

Inte sällan kan rosaceapatienten få besvär med olika typer av ögoninflammationer. Det är då viktigt att förstå sambandet mellan ögonbesvären och rosacean för att kunna ge riktig behandling mot ögonsymtomen.

Ibland kan ögonsymtom föregå andra symtom från huden eller variera oberoende av hudsymtomens svårighetsgrad. Ögonläkaren har dock svårt att ställa diagnosen ögonrosacea, eftersom symtomen liknar dem vid andra ögonåkommor.

Hur uppkommer rosacea?

Så här kan rosacea (tidigare ofta kallad vuxenakne) se ut på en kind.

Annons
Annons

Varför och hur sjukdomen rosacea uppkommer är ännu oklart. Rosacea är, hur som helst, en inflammatorisk hudsjukdom, som inte beror på bakterier. Man misstänker att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen. Liksom vid akne, så sitter även finnarna vid rosacea på platsen för talgkörtlarna/hårsäckarna.  Sol och solskadad hud är utan tvivel viktiga riskfaktorer och rosacea är också vanligare hos ljushyade personer.

Vad kan försämra rosacea?

Allt som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktshuden kan provocera fram en försämring. Exempel på detta är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier (även ibland vanliga hudkrämer), alkohol och stress. Det är väl känt att användandet av starka kortisonkrämer i ansiktet, liksom kortisontabletter kan framkalla rosacea. Försämringsfaktorerna kan också helt saknas hos vissa patienter med rosacea. Dock bör man alltid vara försiktig med överdrivet solande, eftersom detta med tiden försämrar all rosacea.

När i livet kan rosacea uppträda?

Rosacea visar sig oftast senare än akne, som uppträder från puberteten och i tonåren, även om akne kan fortsätta upp till trettio-fyrtio års ålder. Vanligen börjar rosacea i trettio- till fyrtioårsåldern, mycket sällan före tjugo års ålder.

Rosacea uppträder i allmänhet periodvis, med månader av besvärsfrihet växlande med besvärliga försämringsperioder. Inte sällan finns utslagen ständigt i någon grad och kan också förekomma utan påtagliga växlingar. Som vid många andra sjukdomar finns det alltid ett gott hopp om att rosacea efter att antal år upphör lika oförklarligt som den en gång började.

Vad kan du göra själv för att mildra rosacea?

Det finns ingen speciell kost mot rosacea, men undvik sådant som eventuellt gör att huden hettar och rodnar. Genom egen erfarenhet kan man lära sig vad som kan ge upphov till sådana reaktioner, och det kan variera mycket individuellt.

Allt som kan irritera den lättretade och lättrodnande huden skall undvikas, som starka tvålar, ansiktssprit och lösningar. Undvik peelingbehandling. Skydda dig mot sol. Solskyddskrämer är viktiga, men skugga ännu viktigare. Som i de flesta sammanhang vid hudsjukdom finns det patienter som upplever förbättring vid solvistelse - detta gäller också vid rosacea i 20-30 procent av fallen.

Täckande preparat mot rodnad kan köpas i kosmetikahandeln.

Det finns ett receptfritt läkemedel för utvärtes bruk mot rosacea att köpa receptfritt på apotek. Det innehåller antibiotikat metronidazol och hade funnits som receptläkemedel i mer än 30 år med mycket få biverkningar innan det blev receptfritt.

Hur kan läkaren behandla rosacea?

Endast en mindre andel av de med rosacea söker läkare för sjukdomen. Det finns tre typer av moderna receptbelagda utvärtes medel mot inflammationen, som orsakar knottrorna och varblåsorna mot rosacea. Dels preparatet Finacea, som innehåller samma substans (azelainsyra) som aknemedlet Skinoren, men i lite annorlunda koncentration och beredningsform, dels krämer som innehåller antibiotikat metrondiazol (Rosazol, Rozex). Det senaste tillskottet i behandlingsarsenalen är parasitläkemedlet ivermektin (Soolantra) i krämformen.

Hjälper inte något av de utvärtes preparaten brukar man göra ett tillägg  med antibiotika i tablettform, så kallade tetracykliner, i minst några veckor

Svåra former av rosacea kan också i enstaka fall behandlas av hudspecialist med läkemedlet Isotretinoin (hette tidigare Roaccutan). Detta preparat kan helt bota akne, men tyvärr bara tillfälligt ta bort symtomen vid rosacea.

Det tar ofta någon månad innan effekten av behandlingen mot inflammationen är fullgod och sedan fortsätter denna behandling tills utläkningen är fullständig. Smärre obehag från krämer som torrhet och lättare sveda kan förekomma och får i de flesta fall anses som en del i de typsika rosaceasymtomen.

Rodnaden och de ytliga blodkärlen påverkas bara i mindre grad och inte lika snabbt av ovan nämnda läkemedel. Sedan något år finns det dock en kräm innehållande ämnet brimonidin (Mirvaso) registrerat mot rodnader vid rosacea. Detta måste appliceras dagligen och har en effekt på rodnaden i ca 12 timmar. De synliga blodkärlen minskas inte av denna behandling. Många patienter provar olika typer av laserbehandling mot de ytliga blodkärlen och rodnaden vid rosacea, vilket har en mer långvarig effekt. Slutligen kan man förstås också försöka sminka över rodnaden.

Behandling med tetracykliner

En oftast effektiv behandling är tetracyklintabletter (se ovan), som man tar tills rosacean har läkt. Orsaken till varför antibiotika hjälper mot rosacea är inte känd i detalj, men anses bero på att vissa antibiotika har effekt mot inflammationen i huden vid rosacea, inte att det skulle finnas någon speciell bakterie vid sjukdomen. Dels finns det samma tetracykliner som vid aknebehandling (Tetralysal, Tetracyklin), dels finns det ett relativt nytt tetracyklinpreparat (Oracea), som är den enda tabletten som är registrerad mot rosacea. Detta är ett lågdospreparat, som trots att det inte påverkar några bakterier (vilket minskar risken för biverkningar från mage och underliv), ändå har samma effekt på rosacea som de övriga. Rimligen är risken för bakterieresistens mindre av lågdospreparatet än av vanliga högdosantibiotika.

Dosen minskas successivt och startas igen vid försämring. Ibland behandlas patienter ständigt med tetracyklin för att kunna vara besvärsfria. Fördelen med tabletterna, framför yttre behandling med kräm, är att effekten sätter in snabbare, på några veckor, vilket kan vara väsentligt vid svårare former av rosacea. Dessutom blir vissa patienter med rosacea försämrade av alla typer av utvärtes medel. Tetracyklin får inte ges till gravida (gäller främst vid slutet av graviditeten - det är dock inte farligt att bli gravid samtidigt som man äter tetracykliner). Det finns andra antibiotikaalternativ vid graviditet, men lämpligast är troligen Finaceagel (som inte innehåller antibiotika).

Laser och kirurgi mot rosacea

Olika typer av lasertekniker, speciellt utvecklade för att riktas mot blodkärl, kan ofta effektivt bleka rodnad och ytliga blodkärl. Förtjockning av näshuden kan behandlas mycket bra med kirurgisk hyvling eller med laser.  Oftast får man själv bekosta denna behandling.

Vid ögonsymtom

Vid ögonsymtom bör ögonläkare kontaktas. Tetracyklinbehandling, inklusive Oracea, är oftast effektiv även vid ögonsymtom.

Har du haft bältros? Då söker vi dig! Läs mer här!


Annons
Annons
Annons