Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hudläkarens bästa tips för dig med rosacea

Hudläkaren Christoph Martschin ger sina bästa tips till dig med rosacea.


Publicerad den: 2016-10-31

Hudläkarens bästa tips för dig med rosacea
Annons

Rosacea är en av våra vanligaste hudsjukdomar. För de allra flesta av oss kännetecknas den av ansiktsrodnad, vanligtvis tillsammans med knottror som kan svida. Det i sin tur kan utveckla många små ytliga blodkärl som sätter sig på kinder och näsa.

Du är inte ensam. Mellan 8-10 procent av den svenska befolkningen, det vill säga omkring 850 000 personer lider av rosacea. Vad som dock får hudsjukdomen att uppstå är ännu oklart.  
– Många, närmare bestämt 8 av 10 drabbade upplever att sol och värme försämrar huden. Därför är det viktigt att dagligen använda solskydd på ansiktet. Upplever du dock att det är kyla som försämrar smörj då gärna in ansiktet med en lite fetare kräm, säger hudläkare Christoph Martschin.

Även om rosacea är en ofarlig hudsjukdom så är den kronisk och måste behandlas rätt. Men för den som inte fått en diagnos, men som upplever plösliga rodnader, röda märken eller knottror på ansiktet är det viktigt att kontakta vården.

Annons
Annons

– Om du har problem med din hud vänd dig till en hudläkare för att få rätt diagnos och behandling. Ett stort missförstånd vad gäller rosacea är att sjukdomen ofta misstas för vuxenakne och behandlas därför med krämer och peelingprodukter mot just akne. Dessa produkter i sin tur torkar ut huden, vilket förvärrar rosacean.  Och då hamnar patienten snabbt i en ond cirkel, säger Christoph Martschin.

Slarva inte med behandling

– Att dagligen använda ett rosacealäkemedel även om huden för tillfället känns lugn är lika viktigt som att borsta tänderna fast det gör ont. Det är till för att dämpa inflammationen och rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom.

Precis som många andra hudsjukdomar kan även rosacea upplevas som psykologiskt jobbig för många. Sjukdomen kan bidra till sämre självförtroende, osäkerhet, känsla av att man är ful och i värsta fall isolation.

– Det är inte helt ovanligt att man i perioder mår psykiskt dåligt över sina hudproblem. Patienter tycker ofta att ansiktsrodnaden är särskilt jobbigt. Rosiga kinder och röd näsa misstolkas ofta som tecken på alkoholism. Den rosaceadrabbade bedöms leva osunt och ses som sämre lämpade för jobb. Tillståndet är två till tre gånger vanligare hos kvinnor jämfört med män.

Annons
Annons

Men det finns ansiktsprodukter som är testade på rosaceahud, menar Martschin. Sedan två år tillbaka finns också ett läkemedel med brimonidin som minskar rodnaden inom en halvtimme och där effekten håller i sig i åtta timmar, förklarar han.

– Om du känner för en mer långsiktig lösning kan man med laserbehandlingar minska både rodnad och brustna blodkärl. Håll dig annars till en enkel hudvårdsrutin bestående av en mild rengöring och återfuktande kräm. På apoteken finns såväl receptfria som receptbelagda sådan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-05-11 14:17 (4 år sen)

  Fick Soolantra utskrivet som ska vara en jättebra kräm mot Rosacea. Smorde på och fick efter ett par timmar en mycket kraftig allergisk reation med uppsvullet ansikte och mina röda fläckar blev nu dubbelt stå stora och röda. Dessutom sved och brände det i ansiktet. Detta var för 2 veckor sedan och jag har fortfarande stora besvär av reaktionen. Det är väl så att krämen inte passar alla tyvärr men att alla som ska börja med den provar med en klicka i armvecket innan man lägger på i ansiktet.
  Inger

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-9 13:33 (4 år sen)

  Tre läkare säger att jag har Rosecea.Har provat olika preparat,bl.a. Soolantra., även antibiotika, Men ser fortfarande likadan ut.Har inte rosiga kinder.Men talgkörtler som blir förstorade och ,nästan lite inflammerade,har bildats små kraterliknande utslag???Tycker detta ser så fult ut,vill knappt träffa människor.Smink ,som brunkrämer,kan ej ha ser sämre ut då.Har någon tips,så tacksamm då.

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-6 17:54 (4 år sen)

  Jag gick till en hudläkare men fick inte hjälpen jag behövde. Kan också tycka det är jobbigt eftersom jag bara är 14, någon som vet vad man kan göra?

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-27 00:57 (5 år sen)

  Googlade och hittade artikel + bra fråga. Utan svar, sen 2017. Är den här sajten inte aktuell längre? :/

 • Avatar Tidigare användare 2017-01-18 15:02 (7 år sen)

  Kan man ha rosacea på halsen och bröstbenet också?
  Jag är ständigt rödflammig mestadels på kinderna alltså inte i hela ansiktet, halsen och en bit ned på bröstet. Inga knottror eller varbildningar enbart rodnad.
  Har haft det i flera år och behandlat med rosaceasalvor vilket inte fungerar.
  Måste sminka mycket för att försöka dölja det.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons