Hudläkarens bästa tips för dig med rosacea

Hudläkarens bästa tips för dig med rosacea

Hudläkaren Christoph Martschin ger sina bästa tips till dig med rosacea.


Publicerad den: 2016-10-31

Annons

Rosacea är en av våra vanligaste hudsjukdomar. För de allra flesta av oss kännetecknas den av ansiktsrodnad, vanligtvis tillsammans med knottror som kan svida. Det i sin tur kan utveckla många små ytliga blodkärl som sätter sig på kinder och näsa.

Du är inte ensam. Mellan 8-10 procent av den svenska befolkningen, det vill säga omkring 850 000 personer lider av rosacea. Vad som dock får hudsjukdomen att uppstå är ännu oklart.  
– Många, närmare bestämt 8 av 10 drabbade upplever att sol och värme försämrar huden. Därför är det viktigt att dagligen använda solskydd på ansiktet. Upplever du dock att det är kyla som försämrar smörj då gärna in ansiktet med en lite fetare kräm, säger hudläkare Christoph Martschin.

Även om rosacea är en ofarlig hudsjukdom så är den kronisk och måste behandlas rätt. Men för den som inte fått en diagnos, men som upplever plösliga rodnader, röda märken eller knottror på ansiktet är det viktigt att kontakta vården.

Annons
Annons

– Om du har problem med din hud vänd dig till en hudläkare för att få rätt diagnos och behandling. Ett stort missförstånd vad gäller rosacea är att sjukdomen ofta misstas för vuxenakne och behandlas därför med krämer och peelingprodukter mot just akne. Dessa produkter i sin tur torkar ut huden, vilket förvärrar rosacean.  Och då hamnar patienten snabbt i en ond cirkel, säger Christoph Martschin.

Slarva inte med behandling

– Att dagligen använda ett rosacealäkemedel även om huden för tillfället känns lugn är lika viktigt som att borsta tänderna fast det gör ont. Det är till för att dämpa inflammationen och rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom.

Precis som många andra hudsjukdomar kan även rosacea upplevas som psykologiskt jobbig för många. Sjukdomen kan bidra till sämre självförtroende, osäkerhet, känsla av att man är ful och i värsta fall isolation.

Annons
Annons

– Det är inte helt ovanligt att man i perioder mår psykiskt dåligt över sina hudproblem. Patienter tycker ofta att ansiktsrodnaden är särskilt jobbigt. Rosiga kinder och röd näsa misstolkas ofta som tecken på alkoholism. Den rosaceadrabbade bedöms leva osunt och ses som sämre lämpade för jobb. Tillståndet är två till tre gånger vanligare hos kvinnor jämfört med män.

Men det finns ansiktsprodukter som är testade på rosaceahud, menar Martschin. Sedan två år tillbaka finns också ett läkemedel med brimonidin som minskar rodnaden inom en halvtimme och där effekten håller i sig i åtta timmar, förklarar han.

– Om du känner för en mer långsiktig lösning kan man med laserbehandlingar minska både rodnad och brustna blodkärl. Håll dig annars till en enkel hudvårdsrutin bestående av en mild rengöring och återfuktande kräm. På apoteken finns såväl receptfria som receptbelagda sådan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Annelie Eliasson 2017-01-18 15:02 (2 år sen)

    Kan man ha rosacea på halsen och bröstbenet också?
    Jag är ständigt rödflammig mestadels på kinderna alltså inte i hela ansiktet, halsen och en bit ned på bröstet. Inga knottror eller varbildningar enbart rodnad.
    Har haft det i flera år och behandlat med rosaceasalvor vilket inte fungerar.
    Måste sminka mycket för att försöka dölja det.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons