Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hon klippte lugg för att dölja finnar

Att Beatrice Brandt haft akneproblem går inte att tyda. En ung tjej med silkeslen hy tar emot mig en kväll på sin arbetsplats.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-17

Hon klippte lugg för att dölja finnar
Annons

– Jag vet hur mina kunder med akneproblem känner sig när det kommer till mig, därför brukar jag berätta att jag själv haft problem och först tror de mig inte, men när jag förklarar hur mitt ansikte såg ut märker jag att det på något sätt ger hopp och inspiration till de som lider av akne att det faktiskt finns hjälp och effektiv behandling att få.

Läs även: Det här visste du inte om akne

Led av ätstörningar i många år

Beatrice var 22 år när hon första gången fick problem med akne. Vid tidpunkten var hon på tillfriskningsbehandling mot ätstörningar som hon lidit av sedan tidiga tonåren. Då kom bakslaget, som hon själv kallar det för.

Annons
Annons

– När jag var på väg tillbaka till ett normalt liv, det vill säga på väg att bli frisk så blev min hud ”tonåring igen”. I takt med att jag gick upp i vikt, hormoner i kroppen sattes igång, fick min mens tillbaka, så blossade aknen upp.

Hudproblemen kom som ett bakslag. Precis som många andra ungdomar, mådde även Beatrice dåligt över aknen.

– Jag mådde väldigt dåligt i och med att jag helt plötsligt hade ful hy och ett tag tänkte jag att men varför ska jag gå upp i vikt för om det ändå leder till dålig och ful hy. Då kan jag lika gärna svälta mig själv igen och ha fin hy, säger hon, skrattar och lutar sig tillbaka i fåtöljen. Men någonstans insåg jag att det vore ju bara dumt och gav mig fan på att bli kvitt mina akneproblem och ätstörningar.

Fick effektiv behandling tidigt

Beatrice började läsa en hel del om akne, behandling vid akne, bra produkter etcetera och kontaktade därefter vårdcentralen där hon bor men också en hudexpert.

Annons
Annons

– Jag var drivande i att få hjälp och behandling, vilket jag så här i efterhand kan känna tycka var väldigt bra – för inte sällan möter jag människor som tragglar med hudproblem i flera år, ibland decennier och som sen blir handlingsförlamade för att de inte vet vad de ska göra, att det finns hjälp och många gånger, effektiv behandling att få.

Hon berättar om hur hon gömde sig under kepsar, mössor och virade stora halsdukar runt ansiktet för att dölja hennes akne. Och anledningen till att hon klippte lugg.

– Jag klämde otroligt mycket på pannan och för att dölja finnar, blemmor och porer bad jag min frisör fixa till en fin lugg. Jag trivs i och för sig bra i luggen men det var verkligen inte därför jag kände ett behov av att ha det, säger hon och fortsätter:

– Har man inte dåligt självförtroende så får man det av akne. Jag förstår och kan relatera till de som känner sig extra utsatta för att de har akne.

Utbildade sig till hudterapeut

När Beatrice tar emot mig, så sker det på hennes arbetsplats. Ett hälsocenter i Södertälje. Tack vare den duktiga hudterapeuten som hjälpte och stöttade henne blev hon inspirerad till att jobba med hudvård.

– Det blev ett självklart val. När jag själv dragits med problemen kände jag att jag gärna vill sprida kunskap men också hjälpa andra och i synnerhet när jag själv förstod att det finns behandling att få. Det en person med akne kanske ska ha i åtanke är att det kan ta tid innan man ser resultat av en aknebehandling och att all behandling fungerar olika bra på olika personer. Det gäller att ha tålamod!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs även: Sex saker du inte visste om akne!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-11 13:42 (6 år sen)

    Småintressant. Men gav inga ledtrådar till någon hjälp.
    Om jag, 76 år gammal, säger till min läkare på vårdcentralen, att jag behöver hjälp mot ungdomsfinnar kommer ha, i bästa fall, låtsas att han inte hörde mig.
    Men det är inte kul för en gammal gubbe att fortfarande behöva klämma finnar och pormaskar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.