Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

David led av böldakne

När sommaren bjöd på sol och bad, höll sig, då 17-åriga David, borta från stranden. Böldaknen som täckte stora delar av hans rygg stod i vägen. Idag, elva år senare har bölderna på ryggen försvunnit med hjälp av läkemedelsbehandling.

Publicerad den: 2011-09-20

Annons

Under gymnasieåren märkte David att stora delar av hans rygg täcktes av stora bölder som inte försvann. Till en början misstänkte han att de svettiga fotbollsträningarna i kombination med att inte skrubba ryggen ordentligt gjorde att bölderna bildades.

– På den tiden, när jag var 16-17 år gammal tränade jag nästan varje dag och det var inte direkt så att vi alltid gick raka vägen mot duschrummet när passet var slut.

Men trots noggrann rengöring av ryggen, ville inte Davids bölder försvinna.

– Till slut insåg jag att jag behövde hjälp, särskilt när jag inte mådde bra av det. Bölderna gjorde stundtals även ont.

David kontaktade en hudspecialist på hemorten som han blivit tipsad om. Hudläkaren konstaterade direkt att David hade böldakne och till följd av det även fått ärrbildningar över stora delar av ryggen. Kort därefter fick David behandling med ett läkemedel som kan bota och förebygga böldaknen.

David skulle ta medicinen i ett halvår och åt tre tabletter dagligen. Och precis som med många andra läkemedel följde en del biverkningar.

– Jag har alltid varit skonad från finnar på ansiktet, men under läkemedelsbehandlingen bildades det även bölder på mitt ansikte. Då kände jag mig verkligen extra utsatt. Det var egentligen då jag verkligen förstod hur jobbigt det kan vara att ha mycket finnar på ansiktet. 

Behandlingen av böldaknen på ryggen gav jobbiga och smärtsamma biverkningar. Men nu i efterhand är 28-åriga David nöjd eftersom hans akne försvunnit.

– Tabletterna torkade ut hela min kropp och särskilt vissa partier av mitt ansikte och runt munnen. Jag gick alltid runt med en vaselin burk i handen, inte för att vaselinet hjälpte men det underlättade lite. Vissa gånger var jag så pass torr runt munnen att jag knappt röra på den innan mina läppar sprack.

David berättar om ständiga läkarbesök för att kontrollera att hans lever inte tagit skada av det starka läkemedlet, en uttorkad kropp och inte alltför sällan blödde han näsblod.

– Jag var medveten om att dessa biverkningar kunde uppstå och accepterade de för jag ville så gärna bli av med bölderna.

Idag har Davids akne försvunnit, men det finns fortfarande spår av dem på vissa delar av ryggen.

– Jag fick en del ärrbildningar efter bölderna. Men ju mer tid det går, desto slätare har de blivit. De ser mer ut som pigmentfläckar än djupa ärr.


Läs mer om akne och vad du kan göra själv »

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.