Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hormonsjukdomar

Förbränning


Uppdaterad den:

Annons

Metabolism – förbränning och omsättning av näringsämnen i kroppen

Metabolism är en generell beteckning på den kemiska process i kroppen som förbränner dryck, mat och många näringsämnen till energi och andra substanser som kroppen behöver för att kunna fungera. Metabolismen skiljer sig mellan individer beroende både på arvsanlag (gener vi ärvt från våra föräldrar), kön, ålder men även fysisk aktivitet och andra faktorer.

Annons
Annons

Metabola sjukdomar

Det vanligaste orsaken till metabola sjukdomar är att vi äter eller dricker ohälsosamt och rör på oss för lite, samt andra livsstilsrelaterade faktorer. Den andra orsaken är genetisk, det vill säga ärftlig. Genetiska rubbningar kan inte botas, men de kan kontrolleras beroende på hur de yttrar sig genom läkemedel, eller justering av kostintag och livsstil.

Näringsrubbningar kan dessutom bero på brist på vitaminer och mineraler i kosten. Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll i den normala metabolismen eftersom de tillför kroppen ämnen som kroppen inte själv kan tillverka. Vitaminer och mineraler ingår därför i det vi kallar för en sund kost.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons