Fråga experten om sköldkörtelsjukdomar

Här besvarar Kenneth Ilvall på Netdoktors besökares frågor kring hypotyreos eller annan sköldkörtelsjukdom. Välkommen att ställa dina frågor! 

Vill du veta mer om Sköldkörtelkliniken, klicka här »


Fråga   Hormonsjukdomar

Fråga: Provsvar T4

Jag frågar rörande provsvar som ja fått idag eftersom jag ställer mig undrande till varför läkaren dubblade Levaxindosen.

11 nov 2019 tog prover:

P TSH =3,11 (ref 0,27-4,20)

P Fritt T4 =11,2 (ref 12-22)

P Fritt T3 =3,7 (ref <6.8)

S-AK mot Thyreoideaperoxidas = 0 (ref <25) 

S-AK mot TSH receptor = <1,5 (ref <3,0)

Då fick hon 25 mg Levaxin 

 

Idag kom nya provsvar (från 17 feb 2020)

S TSH =1,6 (ref 0,27-4,20)

S T4 fritt =89 (ref 12-22)

S fritt T3 =3,6 (ref <6.8)

Dessutom har hon brist på B12 & D-vitamin (bröt armen för 2 v sen)

Nu ska jag höja Levaxin till 50 mg. Jag tycker det låter konstigt att höja Lexaxin, kan det stämma? 

Svar:

Hej!

Jag antar att det saknas ett kommatecken på de nya proverna avseende fritt T4? Om det är så och värdet skall vara 8,9 så är det helt i linje med praxis att höja Levaxin, som ju är T4!

Om det däremot inte är felskrivning är det ett med största sannolikhet ett felvärde och omprov bör tas!

Lycka till!


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
fluoxetin

2020-10-12 | 10:55

av Kenneth Ilvall

Sluta äta Levaxin?

2020-10-10 | 15:00

av Kenneth Ilvall

Magsäckens storlek

2020-10-9 | 16:02

av Kenneth Ilvall

Glömd medicin

2020-09-30 | 11:50

av Kenneth Ilvall

Bilder framför sig

2020-09-30 | 19:53

av Kenneth Ilvall

Tillbaka till Levaxin

2020-09-30 | 20:58

av Kenneth Ilvall

hashimoto

2020-10-1 | 17:59

av Kenneth Ilvall

Stress ångest och oroskänslan

2020-10-1 | 18:32

av Kenneth Ilvall

Återfall av Kondylom-22 år senare!

2020-10-2 | 13:12

av Kenneth Ilvall

u-kreatinin

2020-10-2 | 22:02

av Kenneth Ilvall

Fråga

2020-10-3 | 20:33

av Kenneth Ilvall

Testikel

2020-10-4 | 19:18

av Kenneth Ilvall

Lågt T4

2020-10-5 | 15:04

av Kenneth Ilvall

Antidepressiva och sköldkörteln

2020-10-6 | 18:16

av Kenneth Ilvall

fråga till hematolog

2020-10-7 | 08:36

av Kenneth Ilvall


Annons
Annons
Annons