Kärlkramp, orsaker
Syrebrist
Kärlkramp, eller angina pectoris, är smärtor på grund av dålig blodförsörjning till hjärtat via kranskärlen, de blodkärl som försörjer själva hjärtmuskeln med blod. Den dåliga blodförsörjningen leder till att det uppstår syrebrist i hjärtmuskeln. Det kallas också för ischemi. Obehag och bröstsmärtor uppstår när syretillförseln är för liten i relation till förbrukningen.
Åderförfettning (åderförkalkning)
Den vanligaste orsaken till att hjärtat inte får tillräckligt med syre via blodet är genom en process i kärlen som kallas för åderförfettning eller åderförkalkning. På medicinskt fackspråk kallas detta för ateroskleros. Vanligtvis orsakas ateroskleros av fettavlagringar och inflammation i kärlväggen. Sådana fettavlagringar i blodkärlen kallas ofta för plack och de kan hindra blodflödet i kärlen helt eller delvis genom att det leder till förträngningar i kärlen.
Orsaker
Riskfaktorer för att utveckla ateroskleros i kärl (inte enbart i kranskärlen) är:
- Höga kolesterolnivåer, särskilt LDL-kolesterol.
- Högt blodtryck.
- Rökning.
- Diabetes och nedsatt känslighet för insulin.
- Övervikt och fetma.
- Brist på fysisk aktivitet.
- Ohälsosamma matvanor.
- Hög ålder.
- Ärftlighet för ateroskleros.
Faktorer som kan påverka risken är dessutom sömnapnéer, stress och stort intag av alkohol.
Andra orsaker
En annan möjlig orsak till så kallad är sammandragningar av muskler i kranskärlen – spasmer. Sammandragningen leder till att blodflödet genom kärlet upphör helt eller till viss del. Om detta är förklaringen till kärlkrampen kallas tillståndet ofta för spasmangina eller Prinzmetals angina. Denna variant kan ge bröstsmärtor i vila utan att det finns någon uppenbart utlösande orsak.
Utlösande faktorer
Fysisk ansträngning eller träning, känslomässig stress eller väderlek med stark kyla och blåst kan medföra en ökad belastning på hjärtat. Det måste arbeta hårdare och behöver därför ökad energitillförsel (bland annat syre). Det är också vanligt att kärlkramp uppstår vid uppvaknande. Andra utlösande orsaker är stimulerande droger som kokain och amfetamin samt läkemedel som ökar hjärtfrekvensen.
En annan mekanism som kan utlösa kärlkramp är om blod innehåller mindre syre än vanligt. Vistelse i syrefattig luft på hög höjd och lågt blodvärde (anemi) är exempel.
Animationer
-
Diabetes och hjärt-kärlsjukdom behandlas inte enligt nya rekommendationer
ALMEDALEN: Personer med typ-2 diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom tillgodogörs inte behandlingar som kan minska risken för hjärt-kärlkomplikationer. Detta trots att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket redan 2017 uppdaterade rekommendationerna.
8 Kommentarer -
”Se hela personen och inte bara patienten”
Sjukvården bör sluta se hjärtsjuka som bara patienter och istället se hela människan, det menar Inger Ros är ordförande för Riksförbundet HjärtLung.
-
Hjärtsvikt: När Thomas, 52, fick diagnos släppte ångesten
Svårt att andas, yrsel och hosta – och en ångest som tog över Thomas Troedssons liv. Men efter många om och men fick Thomas tillslut diagnosen hjärtsvikt och oron var som bortblåst. Idag tänker han knappt på sjukdomen, berättar han.
-
Om HarduHjartsvikt.se
Drygt tre av fyra med hjärtsvikt lever med oro och ångest i varierad grad, det visar undersökningen HarduHjarsvikt.se, en upplysningskampanj gjord av Netdoktor, med ekonomiskt stöd av Novartis Sverige AB.
-
Specialistläkarens tips för att lindra oro vid hjärtsvikt
”Är patienten ensam så upplevs andfåddheten mer än om man till exempel lever i tvåsamhet eller har mycket folk runt omkring sig”, säger Nasser Ahmadi, specialist i allmänmedicin och kardiologi.
9 Kommentarer