Nyhet | Prostatacancer

Ny hormonbehandling bromsar utvecklingen av prostatacancer

En ny typ av hormonläkemedel mot prostatacancer har undersökts i flera studier. Det visade sig att behandlingen bromsade sjukdomen och utvecklingen av metastaser med i snitt två år, rapporterar Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den nyare typen av hormonläkemedel har hittills bara riktat sig till personer med avancerad prostatacancer.

Men nu har forskare testat läkemedlen, innehållande substansen enzalutamid eller apalutamid, på patienter som är i ett tidigare sjukdomsstadium.

Kort om prostatacancer

·         Det är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige

·         Nästan 10 000 nya fall upptäcks varje år

·         Cancern uppstår sällan för 50-års ålder

·         Den blir dock vanligare med stigande ålder

·         Exakt vad som händer vid prostatacancer är ännu okänt

·         De som har sjukdomen i släkten har större risk att själva drabbas

Det kan dröja länge innan man får några direkta symptom och när cancern väl ger sig till känna kan den redan ha spridit sig till andra delar av kroppen. Här är några symptom som kan uppstå:

·         Smärta i rygg eller andra delar av skelettet

·         Trötthet

·         Viktminskning

Dessa symptom är dock i de flesta fall tecken på annat. Läs mer om hur man diagnostiserar och behandlar prostatacancer här:  Vad är prostatacancer?

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

"Resultaten är sensationellt bra"

I de aktuella studierna fick en patientgrupp det nya läkemedlet medan en annan grupp fick placebo tillsammans med konventionell hormonbehandling. Resultatet visar att både enzalutamid och apalutamid bromsade utvecklingen av metastaser och död vid prostatacancer med i snitt upp till två år. Det skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

– Resultaten är sensationellt bra kan jag tycka, även om vi ännu inte har fullständiga data på överlevnaden i studierna. Resultaten visar återigen nyttan med att ge de nyare hormonbehandlingarna tidigare i sjukdomsförloppet än vad som normalt görs i dag, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, som själv deltagit som prövare i studierna, till tidningen.

I gruppen som fick den nya behandlingen var det dock flera som rapporterade biverkningar, jämfört med placebogruppen. Några av deltagarna avbröt även sin medverkan i studien.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/02/06/ny-hormonbehandling-bromsade-prostatametastaser/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu